Gyerek

Egyszerűsödött a kiskorúak személyi igazolvány igénylése

Egyszerűbb lett a kiskorúak személyazonosító igazolvány igénylése.
2024. Január 11.
(Kép forrása: Getty Images)

Január elsejétől elegendő az egyik szülő jelenléte a tizennégy év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához. Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni a kormányablakokban, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata, írja a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlése alapján a 24.hu.

Január 1-től változtak a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól szóló kormányrendelet cselekvőképtelen kiskorú (tizennégy év alatti) személyazonosító igazolványának kiadására vonatkozó szabályai.

Korábban mindkét szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges (kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt).

Idén január 1-től a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte és nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára vagy a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni.

Az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell.