Gyerek

Ennyien betegedtek meg a Kinder csokival kapcsolatos szalmonellában

A fő érintett ország az Egyesült Királyság, ahonnan 109 esetet jelentettek.
2022. Május 25.
A kép illusztráció. Fotó: Getty Images

16 országból több mint 300 ember betegedett meg a Ferrero által Belgiumban gyártott Kinder csokoládéval kapcsolatos szalmonella járványban – írja a Food Safety News nyomán a Napi.hu.

Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Hollandiából, Norvégiából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból, Németországból és az Egyesült Királyságból összesen 324 esetet jelentettek. A fő érintett ország 109 beteggel az Egyesült Királyság, míg Franciaországból 81, Belgiumból 64, Svájcból pedig 43 beteget jelentettek. Az Egyesült Államok és Kanada is érintett, mindkét országból egy-egy esetről számoltak be.

Közel 200 embert kérdeztek ki, és a Ferrero által gyártott csokoládétermék fogyasztásáról 170-en számoltak be – ugyanakkor más forrásai is lehettek a fertőzéseknek.

Az érintettek között a legtöbben 10 év alattiak, illetve nagyobb arányban kapták el a nők a fertőzést, mint a férfiak. A betegek felét kórházban kellett kezelni, de haláleset nem történt.

A 2021. december eleje és 2022. január vége között, az érintett üzemben végzett vállalati ellenőrzések során 81 minta volt pozitív szalmonellára, melyeket a kész- és félkész termékekből, köztes termékekből, nyersanyagokból, környezeti kenetmintákból és öblítőolaj-mintákból vettek.

A termelést először december 16-án állították le, újraindították január 3-án, január 7-én ismét le kellett állítani, majd néhány nappal később újraindulhatott. Az üzem április elején állt le megint, és júniusban indulhatnak majd újra, és 3 hónappal később felül fogják vizsgálni.

Megsemmisítették a termékeket, amelyek pozitívak voltak a szalmonellára, és megtisztították a gyártósort. Azonban a globális visszahívások ellenére még mindig vannak olyan termékek egyes boltokban, amelyek érintettek voltak a botrányban.

Forrás: Napi.hu