Gyerek

Csökkentheti az ételallergiák kockázatát, ha háziállatok is vannak a gyerek körül, egy kutatás szerint

Egy új kutatás szerint a lakásban tartott kutyákkal vagy macskákkal való együttélés előnyös lehet a kisgyerekek számára.
2023. Április 02.
(Kép forrása: Getty Images)

Egy japán kutatócsoport azt találta, hogy kisebb eséllyel alakul ki ételallergia azoknál a gyerekeknél, akik a magzati időszak vagy a korai csecsemőkoruk során lakásban tartott macskáknak vagy kutyáknak voltka kitéve, írja az IflScience, a PLOS One folyóiratban publikált kutatás alapján.

A portál szerint az a gondolat, hogy a háziállatoknak való kitettség hatékony lehet az allergiás betegségek megelőzésében, már felmerült egy ideje. Az úgynevezett „higiéniai hipotézis” (az az elképzelés, hogy a túl tiszta környezet valójában nem biztosít elegendő kitettséget az immunrendszernek a fertőzések elleni küzdelemhez szükséges kórokozóknak) kutatása kimutatta, milyen potenciális előnyökkel járhat, ha a korai csecsemőkorban kutyákkal érintkezünk, különösen az ételallergiákkal összefüggésben. Azonban más háziállatokkal kapcsolatosan kevesebb kutatást végeztek.

Most Hisao Okabe, a japán Fukushima Regionális Környezetvédelmi és Gyermekkutatási Központ kutatója és munkatársai 66 215 gyermeknél vizsgálták meg a kisállatoknak való kitettségre és az ételallergiára vonatkozó adatokat. Az adatok szerint a gyerekek 22 százaléka volt kitéve házi kedvenceknek, többnyire lakásban tartott kutyáknak és macskáknak, a magzati időszakban.

Az eredmények arra utalnak, hogy a lakásban tartott kutyának és macskáknak való kitettség jelentősen csökkentette az ételallergiák előfordulását. Azt találták, hogy a bent tartott kutyáknak való kitettség jelentősen csökkentette a tej-, a tojás- és a mogyoróallergia kialakulásának valószínűségét, míg a macskáknak való kitettség jelentősen csökkentette a tojás-, a búza- és a szójaallergia kialakulásának esélyét.

Az eredmények nem mutattak jelentős különbséget a szabadtéren tartott kutyákkal élő gyerekek között. Továbbá azt találták, hogy a hörcsögöknek kitett gyerekeknél nagyobb volt a mogyoróallergia kockázata.

Ugyan az eredmények nem feltétlenül mutatnak ok-okozati összefüggést, de segíthetik a kutatásokat a gyermekkori ételallergiákkal kapcsolatosan.