Gyerek

Ez lesz idén advent első vasárnapja, így készítsd az adventi koszorút!

Advent első vasárnapja, és ezzel együtt az első gyertya meggyújtásának időpontja mindig változik. Lássuk: mikor van advent 2022-ben? 
2022. November 24.
advent, adventi koszorú
Advent 2022 (Fotó: Getty Images)

Advent első vasárnapja november 27. és december 3. közé esik. Az adventi időszak minden évben december 25-étől számítva visszafele a negyedik vasárnaptól indul. Így alakuk idén ennek függvényében az advent (jelentése: “eljövetel”):

  • Advent első vasárnapja: november 27.
  • Advent második vasárnapja: december 4.
  • Advent harmadik vasárnapja: december 11.
  • Advent negyedik vasárnapja: december 18.

Advent utolsó napja: december 24.

December 24. idén szombaton lesz, így háromnapos hosszú hétvégén karácsonyozhatunk, mivel még a hétfő munkaszüneti nap. (Erre a napra esik december 26.)

Ez a négy hét a várakozásról szól, amelynek jutalma az “Úr eljövetele”. Van, ahol kisböjtnek is nevezték az adventi időszakot. Sokáig, a 20. század közepéig böjtöltek advent idején. Advent első napján még másik két időszak is elkezdődik: a keresztény egyházi év és a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig (január 6-áig) tart.

Az első adventi koszorút 1839-ben készítette egy németalföldi lelkész, Johann H. Wichern. Egy szekérkerékre 24 gyertyát tett, s ezek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg, egészen karácsony napjáig. A hagyomány szerint az adventi koszorú fenyőágból készülő, kör alakú koszorú, melyen négy gyertya helyezkedik el: 3 lila, 1 rózsaszín. A gyertyákat vasárnap kell meggyújtani, mindig eggyel többet – ez szimbolizálja a gyarapodó fényt, amit a várakozó kap Jézus által Istentől karácsonykor.

Adventi koszorú inspiráció
4 fotó megtekintése
Adventi koszorú inspiráció

Ez lesz idén advent első vasárnapja, így készítsd az adventi koszorút!

Adventi koszorú inspiráció
Fotó megosztása: