Gyerek

Ezeket az oltásokat érdemes most beadatni a gyerekeknek

A HáziPatika cikke összegyűjtötte, a gyermekgyógyász szerint mely védőoltások aktuálisak ősszel.
2023. November 04.
oltás
Fotó: Getty

Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozta prof. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa. Mutatjuk, a szakértő szerint mely oltást kinek és miért ajánlott beadatni.

Influenza elleni védőoltás

Bár az influenza és a nátha tünetei sokban hasonlítanak, az influenza egy súlyosabb lefolyású betegség. Cseppfertőzéssel terjed, magas lázzal, száraz köhögéssel, izomfájdalommal, fejfájással, valamint levertséggel jár. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az egy éven aluli gyermekek akár 30 százaléka is megbetegedhet egy járvány során, és szövődményként középfülgyulladás és tüdőgyulladás alakulhat ki.

Mivel a legtöbb kórházi ellátást igénylő gyermek a hat hónapos és ötéves közötti korosztályból kerül ki, az öt év feletti gyermekek pedig elsősorban az idős, krónikus beteg vagy immunkárosodott családtagokra nézve jelenthetnek kockázatot, ezért is javasolt mindkét csoport oltása” – hangsúlyozta prof. Mészner Zsófia.

COVID-19

Bár a koronavírus-fertőzés a tizennyolc éven alattiak körében általában nem okoz veszélyes tüneteket, ugyanakkor a betegség szövődményei – mint a sokszervi gyulladás, a krónikus fáradtság, az idegrendszeri tünetek, a szívizomgyulladás, valamint a tüdőszövet-, máj- vagy vesekárosodás – náluk is súlyosak lehetnek. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a beteg gyermekek könnyen átadhatják az idősebb vagy más okból veszélyeztetett családtagjaiknak a fertőzést.

A koronavírus-fertőzés elleni védőoltás beadatása akkor is megfontolandó, ha gyermeked átesett már a betegségen. A vakcina ugyanis erőteljesebb és hosszabb időtartamú védettséget eredményez.

RSV (óriássejtes vírus)

Novembertől áprilisig minden évben lehet számítani RSV-járványokra is. Ez a vírus főleg cseppfertőzéssel terjed, és a gyermekek többsége kétéves koráig átesik a fertőzésen. Tünetei a közönséges megfázáshoz hasonlóak (orrfolyás, köhögés, bágyadtság), ugyanakkor az idős embereknél és a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőknél olyan súlyos szövődményekkel – például légzési nehézséggel vagy súlyos tüdőgyulladással – is járhat, amelyek már kórházi kezelést vagy akár intenzív ellátást is igényelnek.

RSV ellen létezik passzív védőoltás. Ez elsősorban a nagy kockázatnak kitett gyermekek számára javasolt, és nagyjából egy hónapig tartó védettséget nyújt – így az RSV-szezonban havonta adják a veszélyeztetett gyermekeknek.

További részletek, az oltás várható következményei IDE KATTINTVA olvasható a HáziPatika cikkében.