Gyerek

Ezért járjatok könyvtárba a gyerekkel!

Nem kell az iskoláig várni azzal, hogy beírasd a gyerekedet a könyvtárba: minél korábban megtanítod neki a könyvek és az olvasás szeretetét, annál nagyobb előnnyel indulhat az életben.
2018. Szeptember 28.
Óvodáskorban is érdemes könyvtárba járni

Mint minden kisgyereknek, négyéves lányomnak is megvannak a kedvenc helyei, ahová szívesen megy óvoda után vagy akár a hétvégi ebéd előtt: a közeli kis park, a “nagy csúszdás” játszótér… Meglepő módon, az elmúlt hetekben a könyvtár is felsorakozott a kedvencek közé, így igyekszünk rendszeresen, havonta legalább három-négy alkalommal menni. De miért is lehet olyan jó hatással a gyerekekre a könyvtár? Miért érdemes már akár kiscsoportos korban beiratkozni vele?

Az olvasásnak rendkívül pozitív hatásai vannak

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az olvasás már babakortól kezdve javítja a kognitív képességeket, fejleszti a memóriát, a szókincset, a fantáziát is. Aki korán kezd olvasni – vagyis, akinek korán kezdenek olvasni -, az később is sokat olvas majd. És kérdezzük csak meg a legsikeresebb embereket: az olvasás mindegyikőjüknek ott van a legfontosabb napi teendőik között. Ha könyvtárba megyünk a gyerekkel, azt látja, hogy a könyvek, az olvasás, a tudás fontosak a számunkra, és ha a szülőknek fontos valami, akkor valószínűleg a kicsinek is az lesz majd.

A könyvtár költséghatékony

Egy-egy gyermekkönyv átlagos ára 2000 Ft körül van, ezzel szemben a könyvtári tagság a 16 éven aluliaknak sok könyvtárban ingyenes, vagy csak jelképes összeget kérnek érte! Ha hetente csak egy új könyvet veszünk ki a könyvtárból, azzal százezer forintot is megspórolhatunk egy évben, anélkül, hogy a könyvek nyújtotta élményekről le kellene mondanunk. Nem is beszélve arról, amikor jó drágán megvásárolunk egy könyvet, csak azért, hogy utána kiderüljön, egyáltalán nem tetszik. A pénz mellett pedig hellyel is takarékoskodunk, hiszen a könyveket nem kell tárolnunk (és így a takarítást is gyorsabban lezavarhatjuk).

Kinyílik a világ

Minden családban megvannak azok a témák, melyekről szívesen beszélgetnek, szívesen olvasnak, valószínűleg a saját könyveink is ezekről szólnak. A könyvtárban viszont teljesen új témákkal, mesékkel, írókkal ismerkedhet meg a gyerek! Korábban például elképzelni sem tudtam a lányomról, hogy teljesen lenyűgözik a tengeri állatok, de mióta a könyvtárban felfedezett egy nagy képes albumot, rendszeresen mesélünk ezekről is. Természetesen a könyvtárosok ajánlásait is érdemes meghallgatni, ők például gyakran nagyon jól látják, mely könyvek, történetek különösen népszerűek a gyerekek körében.

Könyvtárba nemcsak könyvekért mehetünk

Újságok és magazinok, diafilmek, dvd-k, hangoskönyvek… ezeket mind kikölcsönözhetjük a könyvtárból! Arról se feledkezzünk meg, hogy nagyon sok könyvtárban szervezenek programokat is a gyerekeknek: közös éneklést, felolvasást, bábelőadást, rajzversenyt vagy akár író-olvasó találkozókat. Az én lányom ráadásul teljesen odavan azért a miniatűr játéksarokért, melyet a könyvtárban rendeztek be. Nem mintha otthon vagy az oviban nem lenne elég játéka, de a könyvtári babák, építőkockák, úgy tűnik, különleges helyet foglalnak el a szívében.

A könyvtár felelősségre és önállóságra tanít

A könyvtárhasználatnak bizony megvannak a maga szabályai, melyeket be kell tartani, és ezekkel rengeteg dolgot megtaníthatunk a kicsiknek: a kivett könyveket óvni kell, a határidőket be kell tartani. Az önállóságát pedig azzal erősíthetjük, hogy megengedjük neki, hogy ő válassza ki, milyen könyvet szeretne otthon olvasni.

A könyvtár erősíti a kapcsolatokat

Könyvtárban könnyű ismerkedni – gyereknek és felnőttnek egyaránt! Különösen a kisebb közösségekben lehet központi hely, találkozópont a könyvtár.

Ezt is érdemes elolvasni: