Gyerek

Ezért kellene külön gyógyszer férfinak és nőnek

Létezik néhány fontos különbség a férfiak és a nők között a biológia szintjén, ami miatt különösen fontos volna, hogy a különféle gyógyszerek és gyógymódok külön férfiak és nők körében külön is tesztelésre kerüljenek.
2017. Augusztus 14.

Ezért kellene külön gyógyszer férfinak és nőnek

A nők például naponta mintegy ezer lépéssel kevesebbet tesznek meg, mint a férfiak (4908-t. míg a férfiak 5982-t), így nagyobb az esélye esetükben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának – állítják a Stanford University munkatársai.

Az átlagos nő szíve 120 gramm, míg a férfié 180, és a méretbeli különbséget sűrűbb dobbanásokkal ellensúlyozza a női szív: míg a férfi szíve 70-72-t ver percenként, a nők esetében ez a szám 78-82 között van.

A közhiedelem szerint a nő szervezete jobban bírja a fájdalmat, mint a férfié, ez azonban tévedés: a Bath University unkatársai szerint a nők 30 másodperccel korábban érzékelik a fájdalmat, mint a férfiak, és rövidebb ideig bírják is azt.

Mindkét nem pislog, hogy a szem megfelelően működjön, de a nők esetében óránként 480-nal több pislantásról van szó, mint a férfiaknál. Talán ezért ábrázolják rajzfilmekben a női karaktereket sűrű, hosszú, gyakran billegő pillákkal.

A nő a szagokat jobban megérzi és el tudja különíteni, továbbá 20 perccel több alvásra van szüksége, mint férfitársának. Mindennek oka azonban a szakemberek szerint nem pusztán biológiai, hanem arról is szó van, hogy a klasszikus női tevékenységek és a multitasking ennyivel jobban lefárasztják az agyat, mint az átlagos férfi mindennapjait kitöltő tevékenységek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress