Gyerek

Felmászni a végtelenbe és tovább! (X)

Melyik szülő ne hordott volna ki lábon egy kisebb infarktust, amikor meglátta vigyorgó gyermekét a játszótér legmagasabb játékának legtetején?! Pedig hasznos, ha a gyereked sokat mászik, olykor akár veszélyesnek tűnő helyekre is.
2024. Április 15.
Fotó: Kolping Hotel
Fotó: Kolping Hotel

Miért jó mászni?

  1. Ügyesebb lesz

A mászás során már az ovisok is ráéreznek, hogyan fogjanak meg valamit, vagy kapaszkodjanak meg valamiben úgy, hogy az nekik jó legyen. Ez jól jön majd, amikor írni tanulnak az iskolában.

  1. Magabiztosságot ad

Először a legbátrabbakban is lesz a magasban némi félelem, ám ez teljesen normális, mi több hasznos reakció. A gyerekek így tanulhatnak meg úrrá lenni a félelmeiken és szerzik meg az élethez elengedhetetlen magabiztosságot.

Fotó: Kolping Hotel

Fotó: Kolping Hotel

  1. Mentálisan is erősít

Elsőre nem is mindig sikerült fókuszáltnak maradni az első lépéstől az utolsóig. A rendszeres falmászók azonban megtanulják, hogy az odafigyelés a siker elengedhetetlen hozzávalója.

  1. Fejleszti a problémamegoldó készséget

Minden új mászófal új kihívást jelent. Hol fogjunk? Honnan hová lépjünk? Mit tegyünk, ha úgy érezzük, nem tudunk tovább menni? A mászás azokat jutalmazza, akik előre, stratégiában tudnak gondolkodni.

  1. Rizikót vállalni biztonságban

A gyerekek hajlamosak felülről feszegetni határaikat, amit egy mászófalon biztonságos körülmények között tehetnek meg. Persze védőfelszerelés és a szakképzett személyzet szükséges!

  1. Fejleszti a szociális készségeket

Lesznek ott mások is. A sorban állás viszont nem egyértelműen rossz dolog. Egyrészt türelemre tanít, másrészt lehetőséget ad beszélgetésekre, tapasztalat gyűjtésre.

  1. Csökkenti a stresszt

Az aktív mozgás segít a stressz csökkentésében, nem beszélve arról, hogy mászásra fordított idővel csökken a képernyő előtt eltöltött órák száma. Dupla haszon, nem igaz?

  1. Jól fog tőle aludni

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, gyermekeink energiái kifogyhatatlanok, egy-egy jól sikerült aktív nap végén még a legnagyobb harcosok is nagyobbat alszanak, mint általában. Kisgyermekes szülőként márpedig egy jó alvás megfizethetetlen!

Mászóbirodalmak egymás szomszédságában

Az alsópáhoki Kolping Hotel a hazai családbarát vendéglátás egyik legismertebb szállodája. A 10 hektáros parkban 5 különböző játszótér is található. Itt amúgy is lépten-nyomon fel lehet valamire mászni. Sőt azon sem lepődik meg senki, ha valakinek a mászás még a közlekedés természetes módja. A nagyobbakat pedig a szomszédos Bobo Fun Park is aktív időtöltésre csábítja egész évben. Az arénában megteheted az első falmászós „lépéseket”, de akkor is találsz kihívást, ha gyakorlott mászó vagy.

Fotó: Kolping Hotel

Fotó: Kolping Hotel

Az interaktív falakra mászás, kanyargó barlangjáratokban kúszás, felhőkarcoló tetejére felkapaszkodás jó móka és nagy kihívás! Szülőként megtehetjük, hogy egy padon üldögélve azon búslakodunk, miért nem voltak ilyenek a mi gyerekkorunkban…De ennél sokkal jobban tesszük, ha mi magunk is beszállunk a játékba. Egy nagy közös játéknál elvégre kevés jobb dolog történhet egy családdal.

Nézzétek meg, hogy mit mondanak a mászásról, akik heti rendszerességgel járnak edzésre a Bobo Fun Parkba, és tegyétek próbára magatokat, ha a hotelben jártok, vagy a Balaton közelében nyaraltok. Kihívás elfogadva?