Gyerek

Feltalálták a nem olvadó fagyit

Szobahőmérsékleten akár négy órán keresztül sem olvad.
2024. Július 07.

A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot, amelyhez egy olyan vegyülettípust használtak, amelynek köszönhetően a jeges finomság szobahőmérsékleten sem olvad, akár 4 órán keresztül – írja a Business Insider. A vegyülettípus, amelyet felhasználtak a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található.

“A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok azok, amelyek megakadályozzák, hogy gyorsan szétolvadjon a fagyi”mondta a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.

fagyinak örül kislány

Kép: Getty Images

A vegyületek kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, így az édesség szobahőmérsékleten tovább tudja megtartani az állagát. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a fagylaltot kell szállítani és ennek megkönnyítéséhez használnak stabilizátort, csak Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.

Nagy valószínűséggel azonban még egy kicsit várnunk kell a nem olvadó fagylaltra, a tudósok szerint ugyanis további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét, és hogy a vegyületek ne befolyásolják az ízét.