Gyerek

Fia bántalmazott egy gyereket az iskolában, az apa zseniális dolgot tanított meg neki

Mit tennél, ha megtudnád, hogy a gyereked bánt valakit az iskolában?
2023. Június 09.
Ferfi
Kép: pillanatkép / TikTok

A legtöbb szülő valószínűleg az első döbbenet után arra kérné a gyerekét, hogy ne tegyen ilyet többet és kérjen bocsánatot. Bár ez természetesen indokolt, vajon hatékony?

Patrick Forseth megtudta, hogy fia az iskolában bántotta egy társát. – Mondtam neki, hogy megvan a lehetőségünk, hogy helyrehozzuk a dolgokat. Ahelyett, hogy a bocsánatkérést erőltette volna, Forseth mást talált ki. Hogy mit, azt el is magyarázza egy TikTok-videóban.

Ha olyasmit teszel valakivel, amiről tudod, hogy zavarba hozhatod az osztály előtt, vagy megbánthatod – az zaklatás. Forseth és fia, Lincoln tehát leült egy hosszú beszélgetésre (beszélgetésre, nem előadásra) a megfelelő büntetésről, és arról, milyen érzés lehetett volna egy ilyen gúnyolódás áldozatának lenni.

Az apa ezek után rábízta fiára a döntést, hogy hogyan tudja helyre hozni a dolgokat.

Nem követeltem tőle semmit. Nem mondtam, hogy kérjen bocsánatot– folytatta, majd hozzátette: – Azt mondtam neki, hogy lehetőségünk van helyrehozni a dolgokat. Nem csinálhatjuk vissza, de megpróbálhatjuk kijavítani a dolgokat, és kereshetjük a megbocsátást.

Mit tett tehát Lincoln? Visszament az iskolába, és beszélt a másik fiúval, akit bántott. Miután Lincoln megtudta, hogy mindketten szeretik a Pokémonokat, két kedvenc Pokémon-kártyáját a fiúnak ajándékozta. A másik fiú annyira meghatódott a gesztustól, hogy megölelte Lincolnt.

Csak arra szeretnék bátorítani minden szülőt, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel – mondta az apa.– A büntetés, fegyelmezés nem a jó út. Az nem tanítja őket semmire.

Forseth véleménye szerint a gyerekek sokkal több belátásra jutnak, ha maguk találják ki, hogyan oldják meg a problémát.

forrás: upworthy.com