Gyerek

Furcsán ver a szíved? Baj lehet belőle!

Milyen tünetei lehetnek ennek a betegségnek, milyen szövődményekkel járhat együtt a pitvarfibrilláció és hogyan lehet kezelni?
2018. Szeptember 14.
A pitvarfibrillációnak mellkasi fájdalom is lehet a tünete

A pitvarfibrilláció szó hallatán a legtöbben nem tudják, miről van szó, pedig ez a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, ami hazánkban több mint 300 000 embert érint. A ma már népbetegségnek számító pitvarfibrilláció tüneteivel, típusaival és kezelési lehetőségeivel is érdemes tisztában lenni, mert ez a betegség ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának a kockázatát.

Milyen tünetek utalhatnak pitvarfibrillációra?

Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradékonyság, légszomj, szédülés és mellkasi fájdalom jelezheti a betegséget. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, hogy a szívritmuszavar tünet nélkül jelentkezik, ilyenkor csak orvosi vizsgálaton ismerik fel a betegséget. Az ilyen esetek azért veszélyesek, mert a betegek ki vannak téve a szívritmuszavar szövődményeinek.

A pitvarfibrilláció típusai

A tünetek általában ugyanolyanok minden típusnál, de a pitvarfibrilláció kategorizálása segít az orvosoknak a megfelelő kezelési típus kiválasztásában.

  • Első alkalommal felismert
  • Visszatérő: két vagy több alkalommal fellépő
  • Paroxizmális pitvarfibrilláció: ilyenkor a szívritmuszavar legkésőbb 7 napon belül magától megszűnik. Ezt a típust is komolyan kell venni, mert a néhányszor megjelenő pitvarfibrilláció állandósulhat.
  • Perzisztens pitvarfibrilláció: a szívritmuszavar 7 napnál tovább áll fenn és nem múlik el magától így a beteg valamilyen kezelésre szorul.
  • Hosszan perzisztáló: a szív szabálytalan ritmusa már több mint 1 éve fennáll.
  • Permanens pitvarfibrilláció: a szívritmuszavar állandósult és már nem törekednek arra, hogy helyreállítsák a normál szívritmust.

A pitvarfibrilláció nem azonos a szívrohammal! Miben térnek el a tünetek?

A pitvarfibrilláció egyik legjellemzőbb tünete a szapora és ritmustalan szívdobogás, és ez különbözteti meg leginkább a szívroham tüneteitől. A szívroham bármikor bekövetkezhet, legjellemzőbb tünetei a szorító mellkasi fájdalom, fennállhat kisugárzó fájdalom a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába, továbbá az egyre sűrűsödő mellkasi fájdalom, légszomj, izzadás, megsemmisülés érzés, ájulás és hányinger. Előfordul olyan, amikor a szívroham hirtelen és erőteljesen következik be és senki sem kételkedik abban, hogy mi történik. De a legtöbb szívroham lassan, enyhe fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel kezdődik, ilyenkor a legtöbbször az érintettek nem tudják, mi a baj, és túl sokáig várnak, mielőtt segítséget kapnának. A szívroham legnagyobb ellensége az idő, ezért ha úgy gondolod, hogy szívrohamod van, azonnal hívj mentőt és ne várj arra, hogy maguktól elmúljanak a tünetek!

Teljes életet lehet élni pitvarfibrillációval

Ma már a kezelési módok széles választéka áll a szívritmuszavarban szenvedők rendelkezésére. A kezelés első és legfontosabb lépése a véralvadásgátló terápia segítségével a vérrögkialakulás megakadályozása. Erre azért van szükség, hogy csökkentsük a stroke esélyét. Szerencsére ma már olyan modern terápiák könnyítik meg a betegek mindennapjait, amiket elég szájon át alkalmazni és nem szükséges a napi többszöri kellemetlen tűszúrást átélniük. Ezt követően a beteg szabályos szinuszritmusának helyreállítására, vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszenek. Ez a kezelés történhet gyógyszerekkel, operációval vagy egyéb kezelési módokkal. A lényeg – mint a legtöbb betegségnél – itt is az, hogy minél előbb ismerjék fel a bajt és kezdődjön el a beteg megfelelő kezelése.

A pitvarfibrillációval együtt lehet élni, lehet vele sportolni, dolgozni, utazni, de nem szabad elhanyagolni! Követni kell az orvosi utasításokat és törekedni kell az egészséges életmódra!

Ez is érdekelhet: