Gyerek

Néha majd kiugrik a szíved? Ez a 6 dolog okozhatja

Ijesztő érzés, ha azt tapasztaljuk, hogy a szívverésünk hirtelen felgyorsul, majd' kiugrik a szívünk.
2019. Március 06.
Néha majd kiugrik as szíved? Ez a 6 dolog okozhatja

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkalmi pulzus kiugrásokat sem szabad félvállról venni.

Mi lehet az oka a pulzus kiugrásnak?

A szívverés, mint folyamat működtetéséért többek közt a miocitáknak nevezett speciális izomsejtek a felelősek. Amikor ezek az izomsejtek jelzést kapnak az agytól, hogy “nagyobb sebességre kell kapcsolnia” a szívnek, azonnal mozgásba lendülnek. A munkájuk eredménye, hogy a szív többször fog összehúzódni percenként, vagyis emelkedik a pulzus.

De mi az a helyzet, ami miatt az agy úgy dönt, hogy keményebb munkára kell bírni a szívet? Az oxigénszükséglet növekedése. Vagyis, ha azt tapasztaljuk, hogy hirtelen megemelkedik a pulzusunk, annak minden bizonnyal oka van.

Íme, 6 gyakori ok.

1. Fizikai aktivitás, sport

Nyilvánvaló, hogy ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél intenzívebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy nem csak a valódi sporttevékenység emelheti meg a pulzust, hiszen egy szívelégtelenséggel élő betegnek már akár egy emeletnyi lépcsőzés is igen intenzív mozgásnak számíthat.

2. Cukor, finomított szénhidrát fogyasztás

A túl sok cukor és szénhidrát fogyasztása felgyorsíthatja a pulzust, még az olyan “ártatlannak” látszó ételek is okozhatnak szívdobogást, mint a kukoricapehely, a vajas pattogatott kukorica. A finomított szénhidrát által beindított inzulinválasz ugyanis a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Megemelkedik az adrenalinszint, ami tovább emeli a pulzust.

3. Alkoholfogyasztás

Az alkohol mindenképpen hat a szívre, már csak a magas cukortartalma is elég ahhoz, hogy felpörgesse a szívműködést. Ráadásul német kutatók szerint a véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is. A kutatást EKG-val és alkoholszondával végezték a müncheni Oktoberfest látogatói körében.

4. Érzelmi stresszhelyzet

Nem véletlenül szokták javasolni egy rossz vagy felkavaró hír átadásánál, hogy üljön le az érintett. Egy hirtelen ijedtség vagy éppen egy lelkesedést kiváltó esemény hatására ugyanis beindul a gyors stresszreakció, aminek részeként többek közt emelkedik a pulzus, akár rosszullétet is okozva.

5. Gyógyszerek és drogok

Bizonyos gyógyszerek (főként diétás tabletták, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szerek, asztmás inhalátorok) és egyes drogok, mint az ecstasy és a kokain is rövid idő alatt felgyorsíthatják a pulzust.

6. Hormonális változások

A hormonszintek változásai, például terhesség vagy menopauza alatt átmenetileg megemelhetik a pulzusértéket.

Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás

– A kivizsgálásra mindenképpen sort kell keríteni, ha a pulzus kiugrását egynél többször tapasztaljunk, és nem tudjuk nyilvánvaló okhoz kötni azt. Fontos megtudni, nem húzódik-e meg betegség a háttérben – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

– Okozhat emelkedést például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyű, szívet érintő problémák, pajzsmirigy eltérés, komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei. Éppen ezért a kivizsgálásnak elsősorban a háttérben meghúzódó okokat kell világossá tennie, hiszen csak így tudhatjuk, hogy “csak” a pulzust kell csökkentenünk, vagy az ezt kiváltó okot is kezelnünk kell. Senkinek sem ajánlott, hogy saját maga válasszon magának pulzust szabályozó szert, esetleg a szomszéd ajánlására, hiszen a biztonságos kezelésnél minden körülményt figyelembe kell venni, erre pedig csak az orvos van felkészülve.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kardioközpont