Terhesség

Szapora szívverés a terhesség alatt

A várandósság hónapjai alatt megnő a kismama szervezetében a vér mennyisége, a szívnek is jobban kell dolgoznia, ez vezethet a szapora szívveréshez és az erős szívdobogás-érzéshez.
2018. Július 21.
A magas vérnyomással is összefügghet az erős szívdobogás-érzés

Ennek a tünetei között találhatjuk a szédülést, a nyugtalanságot, az izzadást, de azt is érezhetjük, mintha a szívünk “ki akarna ugrani a helyéről”, kihagyna egy-egy dobbanást. Szerencsére, a legtöbbször semmilyen komoly probléma nem áll ennek a jelenségnek a hátterében.

Mi okozza a szívdobogás-érzést?

A legtöbbször egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet a gyorsabb szívveréssel reagál a megnőtt vérmennyiségre, de a szapora szívverés és az erősebb szívdobogás-érzés a stressz vagy a szorongás kísérő tünete is lehet. A koffeintartalmú italok és bizonyos gyógyszerek is gyorsabb pulzust okozhatnak.

Komolyabb, szakszerű kivizsgálást és megfelelő kezelést igénylő problémák, melyek szapora szívverést okozhatnak: a pajzsmirigybetegségek, a pulmonális hipertónia, a preeklampszia, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szív károsodása. Ezeket azonban gyakran nehéz diagnosztizálni, hiszen a szapora szívverés a normális, egészséges terhességnek is a kísérő tünete lehet.Mindenképpen érdemes konzultálni az orvosukkal, ha gyakran van erős szívdobogás-érzésünk, esetleg ismert szív- és érrendszeri vagy pajzsmirigybetegségünk van. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a szívdobogás-érzést nehézlégzés, légszomj, szabálytalan pulzus, mellkasi fájdalom, erős, esetleg véres váladékkal kísért köhögés kíséri.

Általában nincs szükség gyógyszerre

A legtöbb esetben a szapora szívverés, illetve a szívdobogás-érzés nem igényel különösebb kezelést, és a tünetek a szülést követően általában el is múlnak. Súlyosabb esetekben gyógyszerrel kezelhető az alapbetegség, a tünetek is.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ezt is érdemes elolvasni: