Gyerek

Gyermekgázolás: sokszor csak a szerencsén múlik a kimenetel

A gyermek feletti kontroll elvesztése az utcán időnként mindenkivel megesik vagy megeshet, ezért nincs helye az ítélkezésnek. Amit tehetünk: a közlekedési szabályok kitartó tanítása a gyermeknek és a fokozott óvatosság.
2019. Szeptember 02.
Erősen fogd a kezét a zebránál is

Bejárta a hír a hazai sajtót, miszerint szombaton Budapesten, a 14. kerületben késő délután egy autó elütötte L. L. Junior énekes 3 éves kisfiát, Dávidot, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A 24.hu-n is olvasható, hogy a kisfiú édesanyjával és a testvérével vettek részt egy rendezvényen, amelyről hazafele vezető úton történt meg a baleset. A kisfiú a zebránál váratlanul kirántotta a kezét édesanyjáéból, miközben piros volt a lámpa, és át akart szaladni az úton – ekkor ütötte el a gyermeket az első érkező autó.

Közel ezer gyalogost gázolnak el a zebrán

Évente 800-900 gyalogost gázolnak el a zebrán a hivatalos rendőrségi statisztikák alapján. A zoom.hu korábbi cikke szerint ezek közül nagyjából húsz esetben halálos kimenetelű a baleset, míg körülbelül 150-180 esetben az elgázolt személy sérülései ugyan súlyosak, de nem halnak bele a sérülésekbe. Ezekben a balesetekben közös, hogy megelőzhetőek lennének, és mindig valamilyen emberi mulasztás áll a hátterükben.

Útkereszteződésnél a legtöbb a baleset

A KSH 2015-ös Közlekedési baleseti statisztikai évkönyve alapján a leggyakoribb személysérüléses közúti közlekedési gyalogosbalesetek legnagyobb részénél a gyalogos elütése útkereszteződésben, kijelölt gyalog-átkelőhelyen történik, a 2015-ös adatok szerint ezt követték a nem kijelölt gyalogátkelőhelyen, útkereszteződésen kívül történt gázolásos esetek, és számos baleset történt nem útkereszteződésben kijelölt gyalogos-átkelőhelyen is. 

Elsőbbség meg nem adása miatt a gyalogosnak kijelölt gyalogátkelőhelyen 718 esetben történt baleset az autóvezetők hibájából, 27 esetben pedig a kijelölt gyalogátkelőhely előtt elmulasztotta a vezető a megállási kötelezettségét. A gyalogosok hibájából is történtek balesetek, ugyanis 445 esetben történt óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre, 127 esetben volt tilos jelzésen való áthaladás, 114 esetben álló jármű vagy oszlop előtt való áthaladás, 97 esetben tiltott helyen való áthaladás, míg 55 esetben a gyalogos zavaró magatartása okozta a balesetet áthaladás közben.

Meglepő, de a 2015-ös adatok alapján lakott területen több mint dupla annyi (1490) gyalogosgázolás történt nappal, mint éjszaka összesen (704). Lakott területen kívül éjszaka 130, míg nappal 65 gázolás fordult elő.

Sokszor csak a szerencsén múlik

Sok szülőtől hallani, olvasni: “az utcán egyszer csak a gyerek hirtelen kitépte a kezét a kezemből, és elszaladt”. A kontroll pillanatnyi elvesztése tehát sok mindenkivel megesik és megeshet, ezért senki se ítélkezzen a másik szülő felett! Hisz mindenki igyekszik megóvni a gyermekét a veszélytől, ám egy pillanat alatt megvan a baj, és sokszor csak a szerencsén múlik a kimenetel.

Amit tehetünk, hogy újra és újra tudatosítjuk a gyerekben: a járdán végig fognia kell a kezünket, továbbá csak velünk együtt mehet át az úttesten és csak azután, ha már mi is megbizonyosodtunk róla, hogy teljesen biztonságos az átkelés. Amikor már kismotorral, futóbiciklivel közlekedik, már nehezebb a helyzet, hisz akkor nem tudjuk fogni a kezét. Ilyenkor csak azt  tehetjük, hogy csak olyan helyen engedjük motorozni, ahol biztonságos – nem gurulhat le egy óvatlan mozdulattal az autók elé.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy már kisebb korában megtanítsuk, milyen szabályokat kell betartani átkelés közben. Először is mondjuk el neki, hogy keresni kell egy biztonságos helyet az átkelésre, majd ha ez megvan, a következő a teendő: “állj meg a járdán, nézz balra, nézz jobbra, és nézz megint balra!”

Értelemszerűen a lámpa színeit is meg kell tanítani neki, ám szabad zöld jelzés mellett is meg kell róla győződni, jön-e valami. Elsőbbségünk csak akkor van, ha megadják! Magyarázzuk el neki azt is, hogy a zebrán se fusson, és hogy még akkor is nézzen körül, figyeljen az autókra, ha zöldön kel át a zebrán.

Ha kell, használjunk babahámot

Habár a gyerekhám ma már közel sem számít annyira megosztó eszköznek, mint évekkel ezelőtt, még mindig elég sokan felháborítónak tartják az ötletet, hogy “pórázt rakjanak a gyerekre”. Ha azonban a szülő úgy érzi, hogy az adott körülmények (gyermek vérmérséklete, betegsége, nagy tömeg, mozgásában korlátozott szülő, több gyermek, keskeny járda stb.) mellett biztonságosabb egy gyerekhám, nem szabad habozni, és az előítéletekkel foglalkozni. A gyermek biztonsága az első. 

Kapcsolódó írásaink: