Gyerek

Megkezdődött a közlekedésbiztonság oktatása az iskolákban

Még nem külön tantárgyként, de már beépült a közösségi nevelés kerettantervbe, azaz osztályfőnöki órákon esik róla szó.
2023. Szeptember 09.
KRESZ biciklizés gyerek
Kép: Getty Images

Egy februárban megrendezett szakmai napon Berzai Zsolt alezredes arról beszélt, hogy a biztonságos közlekedés oktatása hangsúlyosabb lehet a 2023/24-es tantervben. Még azt is elképzelhetőnek tartotta akkor, hogy a tanulóknak vizsgát kell majd tenniük közlekedési ismeretekből.

– A cél az, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét, és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá – idézi az alezredest a 24.hu.

Az új tanév kezdetével a lap rákérdezett a Belügyminisztériumnál, hogy a honvédelem tantárgy próbaoktatása mellett bevezették-e idén a közlekedéssel kapcsolatos új tantárgyat.

A tárca a válaszában azt írta, hogy bár tantárgyi szinten még nem vezették be, ám a témakör már beépült a közösségi nevelés kerettantervbe. Ez azt jelenti, hogy osztályfőnöki órákon esik róla szó. Az Oktatási Hivatal honlapján megtekinthető kerettanterv szerint a közlekedésbiztonság témakörének feldolgozására a javasolt óraszám az 5–8. évfolyamokon összesen 10 óra.

A Belügyminisztérium a lapnak küldött válaszában azt írta: a témakörből nem kell vizsgát tenni a gyerekeknek.