Gyerek

Három gyors, sütés nélküli desszert, amit az ünnepekre is elkészíthetsz

Ha olyan desszert receptet keresel, amihez nem kell sütni, mutatunk hármat, amiket nagyon gyorsan elkészíthetsz.
2023. December 20.
(Képek forrása: Nosalty)

Karácsonyra gyors, sütés nélküli desszertet is készíthetsz: egy mindig remek tiramisut, egy különleges ízesítésű kekszszalámit, és a szeletes zserbó helyett egy könnyen összeállítható zserbogolyót. A Nosalty recepttárának köszönhetően mutatjuk is a recepteket!

Tiramisu alaprecept

Hozzávalók

Krém

  • 400 g babapiskóta (két csomag)
  • 700 g mascarpone
  • 4 db tojás
  • 220 g cukor
  • 6 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 dl feketekávé (instant kávé is megfelel)
  • 50 ml rum (opcionális)

Összeállítás

 

Elkészítés

Krém

  1. Gőz fölött a tojássárgáját cukorral 80 fokig melegítjük, majd habosra keverjük – eközben ki is hűl.
  2. Hozzákeverjük a mascarponét a tojásos keverékhez, és alaposan kikeverjük a krémet.
  3. A tojásfehérjéket pici sóval és egy kevés cukorral félkemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a krémhez.

Összeállítás

  1. A kávét lefőzzük (elkészíthetjük kotyogósban, de akár instant kávénak is, ez esetben 4 ek. instant kávé + 4 dl meleg víz az arány), majd egy mélyebb tálkába önjük. Hozzáadjuk a rumot, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  2. A babapiskótákat előkészítjük: egyesével belemártjuk őket a kávéba egy pillanatra.
  3. Egy átlátszó jénaiban (szebben mutat) elrendezzük az első beáztatott babapiskóta-réteget. Erre rákenünk egy adag krémet, majd kis szűrő segítségével, megszórjuk 2 evőkanál kakaóporral.
  4. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük: áztatott babapiskóta, krém és kakaópor, végül egy réteg szépen elegyengetett krémmel zárjuk.
  5. Érdemes hűteni kb. egy napot (nem kötelező), hogy jól összeérjenek az ízek. Tálaláskor meghintjük a tetejét kakaóporral, és már fogyaszthatjuk is. Isteni finom desszert, télen- nyáron elkészíthető.

 

Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Kekszszalámi aszalt áfonyával

Hozzávalók

  • 200 g keksz
  • 150 g cukor
  • 200 g vaj (olvasztott, kihűlt)
  • 200 g étcsokoládé (olvasztott)
  • 50 g mandula (tört)
  • 50 g sótlan pisztácia (tört)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek rum
  • 50 g aszalt áfonya
  • 3 ek porcukor

 

Elkészítés

  1. Elsőként olvasszuk fel a vajat, majd rakjuk félre kihűlni, hogy amikor hozzáadjuk a keverékhez, már hideg legyen. Ezután törjük össze a kekszet, de figyeljünk arra, hogy hagyjunk benne nagyobb darabokat is. A magvakat szintén felaprítjuk.
  2. Egy tálba elkezdhetjük összekeverni a hozzávalókat. Mehet bele az összetört keksz, a cukor, majd a felolvasztott étcsokoládé. Jöhetnek a magok, a szintén összetört mandula és pisztácia.
  3. Hozzáadjuk a kakaóport, a rumot, és a végén az aszalványt, ez esetben a vörös áfonyát, majd jól összekeverjük.
  4. Amikor már a massza összeállt, elővesszük a folpackot és rúd alakban rákanalazzuk a szalámi töltelékünket. A fóliát szorosan összecsomagoljuk, a tölteléket pedig elhengergetjük. Több réteg fóliába csomagoljuk be a süteményt, hogy semmiképp se szakadjon szét. A két végét összecsavarjuk, csipesszel rögzíthetjük, hogy ne jöjjön szét, egy tálcára fektetjük, és irány a hűtő. A legjobb, ha egész éjszakára bent hagyjuk.
  5. Amikor kivesszük a hűtőből a kekszszalámit, hagyjuk egy kicsit a pulton szobahőmérsékletűre melegedni. Ezután porcukorral meghintjük és akár be is vonhatjuk valamilyen csomagolóanyaggal, hogy még inkább szalámira hasonlítson. Óvatosan szeletelve tálaljuk.

 

Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Mutatós zserbógolyó

Hozzávalók

  • 200 g kekszmorzsa
  • 200 g dió (darálva)
  • 180 g sárgabaracklekvár
  • 200 g étcsokoládé
  • 2 marék dió ((díszítéshez))

 

Elkészítés

  1. A darált kekszet, a darált diót és a lekvárt vegyítsük össze egy nagyobb tálba. A hozzávalók mennyisége nagyban függ a textúrájuktól és minőségüktől, ezért a mértékegységek eltérhetnek. Nyugodtan adjunk hozzá többet bármiből, ha épp túl száraz vagy túl nedves a tészta.
  2. A tésztát tegyük egy órára a hűtőbe pihenni, majd gyúrjunk belőle kis golyócskákat.
  3. A csokit olvasszuk meg és forgassuk bele a golyókat, majd rakjuk őket egy rácsra és tegyük félre hűvös helyre, hogy jól rádermedjen a bevonat.
  4. Díszítsük a zserbógolyókat dióval, ezt mindenképpen azelőtt tegyük a golyók tetejére, hogy megdermedne a csokoládémáz.
  5. Ebből az adagból mérettől függően 20-25 golyó jön ki.

 

Az eredeti receptet ITT találod!