Gyerek

Hat játék a hosszabb autóutakra

Ha hosszabb autóútra indultok, a következő klasszikusabb játékokkal szórakoztató módon üthetitek el az időt közösen!
2023. Március 20.
(Kép forrása: Getty Images)

1. Kategóriák

Ebben az egyszerű játékban először valakinek választania kell egy kategóriát (mesék, gyümölcsök, Disney hercegnők, állatok, autótípusok, stb.), majd mondani egy ebbe a kategóriába tartozó elemet. A játékosok sorban haladnak, és mindenkinek mondania kell egy olyan dolgot, ami beletartozik a kategóriába. A játék addig tart, amíg már mindenki passzolt, mert nem tudnak több elemet mondani. Nagyobb gyerekekkel játszhatjátok nehezítve is úgy, hogy ábécé szerint haladva kell mondani a kategóriába tartozó dolgot, vagy úgy, hogy aki megismételt egy korábbi választ, az kiesik – ez jobban megdolgoztatja a memóriát is.

2. Színes játék

Ebben a játékban valakinek választania kell egy színt, a többieknek pedig nézelődniük kell, hogy felfedezzenek egy olyan színű dolgot, és megnevezzék azt. Aki talált valamit, az mondja a következő színt. A játékot nehezíti, ha különlegesebb színeket választotok, vagy ha egyszerre kettő, vagy akár három színt neveztek meg, aminek egyazon dolgon szerepelnie kell. Azt ti döntitek el, hogy szeretnétek-e számolni azt, hogy ki találta el a legtöbbet, vagy nem.

3. Húsz kérdés

Ez gyakorlatilag a barkochba játék, annyi kikötéssel, hogy maximum húsz kérdés hangozhat el a feladvány kitalálásához. Valaki kigondol egy feladványt, majd megnevezi a kategóriáját, a többieknek pedig olyan kérdéseket kell feltenniük, amelyekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. A kérdéseknél haladjatok sorban, valaki tegyen fel egy kérdést, majd a sorban következő egy másikat, és így tovább. A játék során bárki, bármikor rákérdezhet a megfejtésre, de ha nem találja el, kiesett.

4. Memória játék

Ezt a szintén klasszikus játékot a kisebbekkel ezt a játékot érdemes kategóriák szerint játszani, a nagyobbakkal pedig az ábécé szerint, és akár ezzel együtt kategóriákkal. A játék során valaki mond egy szót, majd a következő játékosnak meg kell ismételnie az adott szót, és mondani egy következőt (ami a kategóriába tartozik, vagy ha ábécé szerint játszotok, akkor a következő betűvel). A harmadik játékosnak az előző két szót kell megismételnie, és hozzátenni egy újabbat, és így tovább. Aki nem tudja megismételni sorban az előzőket, az kiesett, és a nyertes, aki a legtöbbet elismételte. Igazi memória-kihívás!

5. „Kincsvadászat”

Ezt a játékot egy akár több órás úton érdemes leginkább játszani, és némi előkészületet igényel. Olvasni tudó gyerekeknek írj egy listát, kisebbeknek rajzolj vagy nyomtass egyet, amin olyan dolgok szerepelnek, amiket az út során láthattok: autótípusok, háztípusok, növények, állatok, üzlettípusok, természeti jelenségek, stb., bármi, ami az adott környékre jellemző lehet. A játék során ha valaki lát valamit, ami a listán szerepel, akkor azt kipipálhatja, áthúzhatja – a cél, hogy minél több dolgot megtaláljatok.

+1. Tabu

Ezt a játékot folyamatosan játszhatjátok az út során. A játék lényege, hogy az út elején beszéljetek meg bizonyos szavakat (például a családtagok keresztneve, a „Mikor érünk oda?” kérdés, az autó szó – bármi olyan, ami gyakran elhangozhat), amiket nem szabad kimondani. Ha valaki kimondja valamelyiket, az kap egy pontot: a cél az, hogy az út végére minél kevesebb pontotok legyen.