Gyerek

Hidegfront miatt lehet eső a hét elején, a lehűlés után lassú melegedésre számíthatunk

A jövő hét elején hidegfront miatt számíthatunk esőre, szélre, hőmérséklet-visszaesésre.
2024. Március 31.
(Kép forrása: Getty Images)

Egy hidegfront hatására a jövő hét elején többfelé várható eső, erős, olykor viharos szél, több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Majd lassú melegedés kezdődik továbbra is élénk széllel, és a többórás napsütés mellett ismét 20 Celsius-fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek; vasárnap már újra 22-28 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban – írja a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzése alapján az MTI.

Húsvéthétfőn a nap nagyobb részében változó vastagságú fátyolfelhőzet és a sivatagi por szűri a napsütést, időszakosan akár borult eget is okozva. Késő délutántól, estétől aztán az északnyugat felől érkező hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt kiterjedt, intenzív csapadékzóna érkezik, amely éjfélig főként a Dunántúlon okoz többfelé esőt, záporesőt, néhol zivatart. Nagyrészt élénk, olykor erős lesz a déli szél, de az Alpokalja tágabb térségében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24-29 Celsius-fok között alakul.

Kedden erősen felhős vagy borult idő várható, majd napközben nyugat felől szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Reggelig többfelé, később szórványosan valószínű csapadék, elsősorban a Dunántúlon lehetnek zivatarok. A nyugatias szelet sokfelé erős, időszakosan viharos lökések is kísérik. A minimumhőmérséklet 7-12 Celsius-fok között, míg a csúcsérték 11-18 Celsius-fok között valószínű.

Szerdán napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd a nap második felében délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Kevés helyen előfordulhat csapadék, a délnyugati szelet pdig sokfelé élénk, néhol erős széllökések kísérik. A hőmérséklet a hajnali 3-8 Celsius-fokról 15-20 Celsius-fok közé emelkedik.

Csütörtökön változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, szórványosan előfordulhat csapadék. A nyugati, délnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 4-10 Celsius-fok, míg délutánra 16-21 Celsius-fok várható.

Pénteken változóan felhős időre kell számítani többórás napsütéssel, és csapadék nem valószínű. Élénk, néhol erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A minimum-hőmérséklet 5-11 Celsius-fok, a maximum-hőmérséklet pedig 17-23 Celsius-fok között várható.

Szombaton változóan felhős idő valószínű többórás napsütéssel, csapadék nélkül. A déli, délnyugati szél több helyütt megélénkülhet. A hajnali 7-12 Celsius-fokról 20-26 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A hét utolsó napján gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nem várható. Vasárnap a déli szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 8-13 Celsius-fok, a csúcsérték pedig 22-28 Celsius-fok között valószínű.

Forrás: MTI