Gyerek

Hogyan lettek ennyire népszerűtlenek a pizsamapartik?

Úgy tűnik, egyre több szülő mond nemet a pizsamapartikra. Mikor lettünk ennyire bizalmatlanok egymással?
2023. Február 14.
Pizsamapartis káosz
Kép: Getty Images

Nagy vita van mostanában a pizsamapartik körül, sok szülő nem tartja biztonságosnak, hogy gyermeke máshol – barátoknál, osztály-ovistársaknál – aludjon. Régebben szinte gondolkodás nélkül elengedtük a gyerekeinket, vagy minket a szüleink, hogy a barátnőnknél, osztálytársaknál aludjunk. Imádtuk ezeket az ottalvós bulikat, kiszakadtunk otthonról, más élethelyzetben láttuk a barátainkat, együtt aludtunk, együtt mostunk fogat, nassoltunk az ágyban és picit beleláttunk, hogyan élnek ők, náluk milyen szabályok, családi rítusok vannak.

Mikor lett ennyire problémás a pizsamaparti? Miért mond nemet egyre több szülő arra, hogy a gyereke máshol töltse az éjszakát?

Sok szülő a TikTok-on vitatja meg, hogy miért döntöttek a pizsamaparti tilalma mellett:

@_trauma.mama Reply to @flyingserpantkick Thank you for respectfully asking for clarification! #traumamama #nosleepovers ♬ original sound - _trauma.mama

 

Sok szülő ma már tudatosabb, jobban tisztában van azzal, hogy rejthet kockázatokat, ha a gyerekét másra bízza, máshol alszik, és úgy tűnik, sokak számára ezek a kockázatok meghaladják az előnyöket.

Annyi minden rossz dolog történik a világunkban, aminek senki nem szeretné kitenni a gyerekét. Mindentől meg akarjuk védeni őket, de néha felmerülhet, hogy valójában ennek mi az ára. Ha azt mondjuk, ne aludjon máshol, akkor lehetséges, hogy megfosztjuk valami nagyon klassz dologtól, ami a társas kapcsolatait befolyásolhatja. Hogy függetlenebb legyen, önállóbb. De ha úgy érezzük, rejt veszélyeket egy máshol alvás, akkor számít-e mindez?

Sok jó dolog történhet a gyerekkel, ha átmennek máshoz, de az is lehetséges, hogy olyan dolgokkal találkoznak, amelyektől épp megvédeni akarjuk őket. Nehéz jó döntést hozni. Nehéz, mert sok mindent mérlegelni kell: ismerjük-e annyira a másik szülőpárt, hogy vakon megbízunk bennük? Tudjuk-e, hogy élnek, milyen értékek, szokások mentén? Tudjuk-e, hogy lesznek-e ott mások is: testvérek, barátok, unokatestvérek, szomszéd néni? Figyelembe kell vennünk a gyerekünk életkorát, kommunikációs szintjét, hogy képes-e különbséget tenni jó és rossz között.

Megszoktuk, hogy mindenre van hatásunk, ami a gyerekeinkkel kapcsolatos és nehéz átadni az ellenőrzést és felügyeletet másnak. Főleg, ha azt a másikat, mondjuk az osztálytárs szülőjét nem ismerjük igazán, hiszen pillanatokra találkozunk, kevés a benyomásunk egymásról.

Amikor a közösségi média tele van borzalmas történetekkel és eluralkodott a helikopter szülői mentalitás, akkor érthető, hogy a korábban olyan ártalmatlannak gondolt dolgok, mint például a pizsamaparti, miért generálnak ekkora vitát. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját döntéseket hozzon a gyermekeivel kapcsolatban, még akkor is, ha ezen alkalmak tilalmát jelenti. Mert végső soron mi ismerjük legjobban a családunkat, és ennek megfelelően szabjuk meg a határainkat.

Ti még engeditek a gyerekeknek ezt a mókát? Ha igen, hány éves koruktól?

Forrás: mother.ly