Gyerek

Ilyen siket szülőként halló gyereket nevelni

Siket szülők mesélnek arról, milyen kihívás úgy gyereket nevelni, hogy a fiuk hall, de ők nem.
2021. Szeptember 14.
Képünk illusztráció (Fotó: Getty)

Janet és Daniel Moreno siketek, de az sosem volt kérdés számukra, hogy egyszer majd gyereket neveljenek. Két évvel ezelőtt meg is született kisfiuk, Luke, akinek szerencsére semmi baj a hallásával. A történetről beszámoló parents.com meg is jegyzi, hogy a siket szülőknél született kisbabák 90 százaléka teljesen ép hallással jön a világra. “Akkor is boldogok lettünk volna Luke-kal, ha siketen születik. De teljesen jól hall. Számunkra ő minden szempontból tökéletes, mert ő a miénk” – mondja Janet.

Ahogy a baba nőtt, úgy lett a kommunikáció a legnagyobb kihívás a család számára. Kétéves korában Luke kezei még nem mozognak megfelelően az amerikai jelnyelv (ASL) használatához, ezért a szülők kitaláltak néhány saját szimbólumot. Kommunikációjukban kiemelt szerepe van a mimikának, és a meseolvasásnál is inkább a képi világra helyezik a hangsúlyt.

Mivel a koronavírus-járvány mindenkit elszigetelt, Luke beszédfejlődése és szocializációja is nehezebben alakult, ráadásul a szülők halló családtagjai sem a közelben laktak. Mivel abban az időben kevés más megoldás állt rendelkezésre, a tévében megjelenő gyermekműsorokhoz fordultak, hogy segítsenek Luke-nak a beszédfejlődésben.

“Ez a fajta helyzet nem ideális, de számunkra ideiglenesen működik. A családokkal is videótelefonáltunk, amennyit csak lehetséges.”

Daniel és Janet egyformán elkötelezettek a hagyományos és a jelnyelvi kommunikáció mellett, tudva, hogy mindkettő fontos része lesz Luke életének.

Fontos, hogy a kisfiú mielőbb ki tudja fejezni magát, mert a szüleire a frász jött, amikor Luke egyéves volt, és vakbélgyulladással került kórházba. “El tudod képzelni, hogy képtelen vagy kommunikálni a kórházban, amikor épp eszeveszetten próbálsz segítséget kérni a gyermeked ellátáshoz? Szörnyű élmény volt mindkettőnk számára” – mondja Janet.

Szerencsére az Egyesült Államokban működik a CODA-közösség, amely a halló gyereket nevelő siket szülőket segíti.

Függetlenül attól, hogy életük során milyen kihívásokkal kell szembenézniük, a Moreno család azt akarja, hogy az emberek tudják, hogy sok hullámvölgyük ugyanaz, amellyel minden családnak szembe kell néznie.

“Mi is olyanok vagyunk, mint te, de ugyanakkor nagyon különbözőek – nem számít, hogy süket, nagyothalló vagy halló” – mondja Janet, aki októberre várja második kisfiát.