Gyerek

Inkább maradjon a mandula

Az egyik leggyakoribb gyerekkori műtét a mandulaműtét, általában a felső légúti fertőzések miatt krónikus gyulladásuk miatt távolítják el ezeket a képződményeket. Eddig az orvosok többsége úgy gondolta, hogy következmények nélkül el lehet távolítani őket.
2018. Június 14.
Inkább maradjon a mandula

Egy kutatás azonban mást állít. A Melbourne-i Egyetem kutatója, dr. Sean Byars és kollégái 1,2 millió dán egészségügyi adatait nézték át. A kutatásban részt vevők adatait születésüktől 10 éves korukig vizsgálták, de voltak olyanok is, akiknek egészen harmincéves koráig figyelték az egészségi állapotát.

A kutatók azt találták, hogy azoknál háromszor gyakrabban jelentkezett asztma, tüdőgyulladás, influenza vagy valamilyen allergia, akiknek eltávolították a torokmandulájukat. Ugyanezen betegségek gyakorisága megduplázódott azok körében, akinek az orrmanduláját vették ki.

Azt is megállapították a kutatók az adatokból, hogy a fül-, arcüreggyulladás vagy a légzési problémák visszatérnek, kiújulnak a műtétet követően, úgy tűnik, hosszú távon nem sok eredményen van a műtétnek.

Az eredményeket a kutatók a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery c. orvosi szakfolyóiratban publikálták.

Dr. Byars szerint csak a legvégső esetben kéne kivenni a mandulákat, ha mindenképp szükséges, akkor addig várni kéne, amíg a gyerek immunrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy mandulák nélkül is boldoguljon. Ha idő előtt veszik ki a mandulákat, akkor nő a légzőszervi és a fertőző betegségek kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Origo