Gyerek

Iskolakezdés: még kikerülhető az Oktatási Hivatal

Ha 2020. január 15. előtt kiállított szakvélemény van arról, hogy a gyerek nem iskolaérett, akkor maradhat még egy évet oviban és nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulni. Aki most próbálja beszerezni, valószínűleg már elkésett.
2019. December 03.

Az Oktatási Hivatal honlapján megjelent tájékoztató szerint, ha a szülő 2020. január 15. előtt kiállított szakvéleménnyel rendelkezik arról, hogy hat éves gyermeke nem érett az iskolakezdésre, abban az esetben a gyerek automatikusan még egy évet maradhat az óvodában, emiatt nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulni –  írja az Index.

Aki viszont most próbál meg ilyen szakvéleményt beszerezni az illetékes pedagógiai szakszolgálattól, az valószínűleg már elkésett, mert a szakszolgálatok túlterheltsége miatt csak jövő tavaszra tudnak sok helyen időpontot adni.

Akinek már van szakvéleménye (tehát 2020. január 15-e előtt állították ki), annak az óvodában kell bemutatni azt és az óvoda a tényt rögzíti a köznevelési információs rendszerben (KIR).

Ha a szülőnek nincs ilyen szakértői bizottsági véleménye, akkor javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani. Ezeket a kérelmeket csak 2020. január 1. és 15 között lehet beadni.

Az eljárást a szülő kezdeményezi, hiszen ő véli úgy, hogy gyermeke számára nem célszerű még megkezdeni az iskolát. A kérelemben bármilyen indok leírható, az eljárásban ezeket vizsgálják majd. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik.

A fejlődést nyomon követő nyomtatvány nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz, írj az lap a tájékoztató alapján.

Az Oktatási Hivatal eljárása közigazgatási hatósági eljárás. Amennyiben az Oktatási Hivatal hatósági eljárása keretében úgy ítéli meg, hogy különleges szakértelemre van szükség a megalapozott döntés meghozatalához, szakértőt vesz igénybe.

Lehetőség lesz arra is, hogy valaki a 6 éves kor betöltése előtt iskolába írassa a gyerekét, ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet, melyet az Oktatási Hivatal honlapján december végén elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu