Gyerek

Több mint 21 ezren kértek iskolakezdési halasztást

Több mint 21 ezer kérelem érkezett idén az Oktatási Hivatalhoz (OH) a kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében. Az esetek 98 százalékában helyt is adtak a szülők kérelmének.
2022. Március 03.
Több mint 21 ezren kértek iskolakezdési halasztást (fotó: Getty Images)

Három éve, 2019-ben változtatott a kormány az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain és kötelezővé tette az iskolakezdést hatéves kortól. A módosítások 2020. január elsején léptek életbe. A korábbi gyakorlattól eltérően a szabályozás szerint az óvodák és a szülők nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek iskolaértett-e. Ha a szülő azt szeretné, hogy a gyermeke még egy évet az óvodában maradjon, akkor az OH-hoz kell kérelmet benyújtani, és a hivatal dönt a gyerek sorsáról.

Az új szabályozás célja az volt, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma. Míg 2019-ben 30 ezren kértek halasztást, addig az idén 21 ezren.

Az eljárást korábban számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon következményei lehetnek – írja a Népszava nyomán a 24.hu.

A Szülői Hang Közösség nemrégiben publikált felméréséből az derült ki, hogy a kérelmek elbírálása nem egységes, megyénként eltérő, van, ahol szigorúbb, máshol enyhébb szempontok szerint döntenek. Az esetek 11 százalékában a szülőket meg sem hallgatták részletesen.

Forrás: 24.hu