Gyerek

Itt az új őrület: a fidget spinner. Ismered?

Új ügyességi játék hódít a gyerekek és a kamaszok körében. De lehet, hogy másra is jó? Egyes kutatók szerint a hiperaktív gyerekeknek segít koncentrálni.
2017. Június 28.

A fidget spinner más néven ujjpörgettyű, egy olyan ügyességi játék, amivel jobbnál jobb trükköket lehet csinálni. A fidget spinner egy háromágú műanyagdarab, amelybe a közepén csapágy található. Középen megtartva két ujjal kell megpörgetni.

Hogy csak marketingfogás vagy igaz-e, de stresszoldásra is ajánlják. Ami ennél is meglepőbb és egyelőre nincs egyértelmű szakmai álláspont, az az, hogy a fidget spinner hatékonyan segíthet hiperaktív, ADHD-s gyerekeknek a koncentrálásban. A HáziPatika.com idézi az ADHD, illetve más viselkedési zavarok kezelésére szakosodott pszichológus, David Anderson a Business Insidernek adott nyilatkozatát, miszerint még nem találtak fel olyan eszközt, amely általános gyógymódként alkalmazható lenne ezeknek a problémáknak az orvoslására.

Mindenesetre az USA számos államában már nem engedélyezik, hogy a gyerekek bevigyék ezt a játékot az iskolákba, és itthon sem örvend feltétlenül nagy népszerűségnek a tanárok között.

Figyelem! A fidget spinner csak nagyobb gyereknek való (6-7 éves kor fölött), és odafigyelést igényel a használata!

Kapcsolódó cikkeink:

ADHD tünetei és kezelése gyerekeknél

Kevesebbet és rosszabbul alszanak az ADHD-s gyerekek