Gyerek

Játékok, amikkel az érzésekről tanulhat a gyerek

A következő játékok és tevékenységek segíthetnek a gyerekeknek az érzésekkel, érzelmekkel ismerkedni, és ezeket felismerni, egészséges módon kifejezni.
2024. Május 15.
anya kisgyerekkel
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy a gyerekek haladnak az érzelmi fejlődés szakaszain, természetesen megtanulják felismerni az érzéseiket, érzelmeiket, és kifejezni ezeket. Az érzelmi fejlődés jó része – mint sok más is – játék közben történik. A következő játékok is segíthetnek ebben.

Tükrös érzelmek

A kisebb gyerekekkel próbáljátok ki ezt a játékot: álljatok egy nagyobb tükör elé, és kérd meg a gyereked, hogy mutasson különböző arcokat az egyes érzéseknek megfelelően. Kezdjétek az olyan könnyen azonosítható érzésekkel, mint a boldog, szomorú, dühös. Kérdezd meg, hogyan változik az arca az egyes érzések hatására. Majd próbáljon meg olyan összetettebb érzéseket, mint az unalom, izgatottság, aggodalom, és hasonlók. A játékba bevonhatod azt is, hogy mondasz egy helyzetet, amire gondolnia kell – például, hogy meglát egy ijesztő oroszlánt, kap egy nagyon klassz játékot, az egyik barátja szomorú. Hogyan és miért változik meg az arca?

Koreográfia az érzelmeknek

Alkossatok táncokat az egyes érzelmekhez. Lassú mozdulatok, álmos arc, lassú ütemű zene a fáradt tánchoz, trappolás, szigorú arc, pörgős zene egy dühös koreográfiához, mosolyogva szökdelés egy vidám hangulatú dalra az izgatott tánchoz. Úgy is játszhatjátok ezt, hogy a különböző zenék keltette érzéseket mutatjátok meg a táncmozdulatokkal.

Érzelem-rajz

Egy másik szuper művészeti módszer az érzések kifejezésére a rajzolás. Kérd meg a gyermekedet, hogy csináljon egy képet, amiben elmagyarázza, hogyan érzi magát. Ne irányítsd ebben túlságossan, inkább enged kreatívan szárnyalni. Mivel fejezi ki magát inkább? Képekkel, színekkel?

Hogyan éreznéd magad, ha…

Egy beszélgetős játék, ami például remek lehet az autóban vagy séta közben is. Beszélgessetek az érzésekről, és kérdezd meg a gyermekedet, hogy hogyan érezné magát különböző helyzetekben. Mit éreznél, ha… ? Mit éreztél, amikor… ? Milyen érzéseket kelt benned, amikor… ? Mesélj egy olyan helyzetről, amikor féltél/örültél/izgatott voltál/stb. Mit csinál anya/apa, amitől úgy érzed, hogy szeretnek? Ez segíthet abban, hogy jobban tudja verbalizálni az érzéseit a gyermeked.

Papírtányér álarcok

Szintén egy jó művészeti tevékenység, ha papírtányérokból különböző maszkokat, álarcokat készítetek, amik az egyes érzelmeket jelenítik meg. Ezeket rögzíthetitek egy-egy pálcára, vagy szalagot fűzhettek bele, és egy előadásos játék során tudjátok használni.

Olvasáskor is kérdezd erről

A különböző történetekben az érzelmek széles skálája található meg, ezért az esti meséléskor kérdezd meg a gyermekedet, hogy szerinte mit éreznek a szereplők, miért érzik úgy magukat, és hogy ő hogyan érezné magát hasonló helyzetben.

Keresd az érzéseket

Kérd meg a gyermekedet, hogy lapozzon át egy képeskönyvet vagy újságot, és keressen benne olyan arcokat, amik különböző érzéseket fejeznek ki. Vagy vágjatok ki több arcot magazinokból, és csoportosítsátok ezeket, esetleg ragasszatok belőle egy képet, amin minden érzelemhez tesztek egy arcot.

Érzés-memória

Készítsetek saját memória kártyákat, a különböző érzésekkel – ezt lehet rajzolni vagy nyomtatni is, arcokkal kifejezve. Játsszátok ezzel a klasszikus memóriajátékot: ha valaki talált egy párt, mondja el, milyen érzést ábrázol, és idézzen fel egy helyzetet, amikor így érezte magát, vagy mondja el, mikor érezné így magát.

(Források: empoweredparents.co, blog.brookespublishing.com)