Gyerek

Jól van a testen kívüli szívvel született kislány

Mellkasán kívül dobogó szívvel született meg egy brit kislány még novemberben. Három műtéten van túl azóta és jól van.
2017. December 14.
Jól van a testen kívüli szívvel született kislány

Nyitott mellkassal és testen kívül dobogó szívvel született egy kislány Nagy-Britanniában. A kislány túlélte az első három hetet és az első három műtétet is, most jól van.

Vanellope Hope Wilkinsnek hívjak azt a brit kisbabát, aki császármetszéssel, mellcsont nélkül, mellkasán kívül dobogó szívvel született még novemberben, a leicesteri Glenfield Kórházban. A kislányt azóta háromszor műtötték, az elsőre, amikor visszahelyezték a szívét a testébe, a születése után azonnal sor került. A harmadik műtéttel a baba saját bőrével fedték be a mellkasán lévő lyukat.

A műtétet egy 50 tagú team végezte.

Ectopia cordisnak hívják azt a rendellenességet, amikor a szív a mellkason kívül helyezkedik el. Rendkívül ritka a betegség és a legtöbb baba meghal a megszületését követően. A kórház úgy tudja, hogy Nagy-Brittaniában Vanellope az első baba, aki életben van ectopia cordissal. Az Egyesült Államokban már több babát is megmentettek, köztük a 2012-ban született Audrina Cardenast, akinek mellkasát műanyaglemezzel védik azóta is.

A kórház szerint hosszú út áll még a kislány előtt, a legnagyobb veszélyt a fertőzés jelenti. A kislány szívét belső védelemmel láthatják el, 3D nyomtatású vagy organikus csontokkal.

testen kivuli sziv

A szülők már a terhesség alatt tudták, hogy valami gond lehet a babával, bár a kromoszómavizsgálat nem mutatott ki rendellenességet. “Azt tanácsolták, ne tartsuk meg a babát, mert a túlélés esélye a nullához közeli. Senki sem hitte, hogy sikerülhet, csak mi” – mondta az apa, Dean Wilkins.

Kapcsolódó cikkeink fejlődési rendellenesség témában:Terhesség: a 10 leggyakoribb fejlődési rendellenességMiért alakulnak ki fejlődési rendellenességek?Magzati fejlődési rendellenességek: lehetséges okok

Forrás: nlcafe.hu