Gyerek

Két kisgyerek 35 percig volt egy tűzforró autóba zárva Budapesten

A két kisfiú kórházba került.
2024. Június 22.
autóban
Kép: Getty Images

Majdnem hőgutát kapott az a két kisgyerek, akik 35 percig voltak bezárva egy autóba Budapesten – közölte az RTL Híradó. Az egy és hároméves gyerekeket a járókelők vették észre, ők hívtak segítséget. Az anya akkor ért az autóhoz, amikor megérkeztek a mentők és a rendőrök. A gyerekeket kórházba szállították.

Székesfehérváron a központi zár miatt ragadt a kocsiban egy egyéves kislány a nagy melegben, őt a rendőrök szabadították ki.

Percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki egy bezárt kocsiban a tűző napon, ezért ilyenkor azonnal a segélyhívót kell tárcsázni, mondta a csatornának a katasztrófavédelem szóvivője.

Még az árnyékban hagyott autóban is tíz perc alatt 42 fok lehet a hőmérséklet, de ha kint 26-38 fok közötti a hőmérséklet, akkor az autó 55-78 fokosra is fel tud melegedni, erről a HáziPatika.com készített videót korábban. A túlforrósodott autóban hagyott gyerek percek alatt hőgutát kaphat, mert a gyerekek hőháztartása még nem annyira teherbíró, mint a felnőttekké, akár ötször gyorsabban is felforrósodhat a testük. Ha valaki túlmelegedett, azonnal mentőt kell hívni, a megérkezésig pedig vigyük árnyékos helyre, vegyük le a felesleges ruháit és locsoljuk hideg vízzel.

Soha ne hagyjuk a gyereket vagy kutyát az autóban! Ha magára hagyott gyereket látunk egy autóban, hívjuk a mentőt.