Gyerek

Két mennyei szaloncukor házilag

Az ünnepek környékén azért az édességet nem lehet megúszni. Ha nem vagyunk nagy bizalommal a készen kaphatók iránt és van időnk, türelmünk, kedvünk, próbáljuk ki ezeket a fantasztikus házi csodákat.
2011. December 21.

A szaloncukrokat akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetitek, imádni fogják a közös sütögetést.

Marcipános szaloncukor

Két mennyei szaloncukor házilag

Hozzávalók 15 darabhoz:

-26 dkg marcipán

-25 db aszalt barack

-20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1. A marcipánt almareszelőn lereszeljük, az aszalt barackot apróra vágjuk.

2. Összegyúrjuk a két alapanyagot, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk a masszából, és késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.

3. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, villával vagy fogpiszkálóra szúrva ebbe mártjuk a darabokat.

4. Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

Gesztenyés szaloncukor

Két mennyei szaloncukor házilag

Hozzávalók 50 darabhoz:

-25 dkg gesztenyemassza

-3 evőkanál holland kakaópor

-1 evőkanál sárgabaracklekvár

-2 evőkanál méz

-1 teáskanál őrölt fahéj

-20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1. A gesztenyemasszát, a kakaóport, a lekvárt, a mézet és az őrölt fahájat alaposan összekeverjük, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk belőle. Késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.

2. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk a darabokat.

3. Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

A szerző első könyve, ajánlással:

Két mennyei szaloncukor házilag

“Két kisgyermek anyukájaként, a Kerekerdő Óvoda vezetőjeként, valamint az Ízbolygó blog szerzőjeként talákozhattatok már velem. Mindennapjaimat kisebb-nagyobb gyermekek között töltöm. Fontosnak tartom a gyermekekkel megismertetni a gasztronómia különféle területeit. Sütünk-főzünk, kertészkedünk, ismerkedünk az alapanyagokkal a Manókonyha foglalkozások keretein belül, ezért is viseli a könyv ezt a nevet.

Teszem ezt egyrészt az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás kialakítása miatt, hiszen óvodás-kisiskolás korban kell letenni gyermekeinknél a táplálkozás alapjait. Másrészt úgy vélem, a gasztrokultúra a kultúránk része. Be kell engednünk gyermekeinket a konyhába, hadd lássák, tapintsák, ízleljék az ételeket már az elkészülésük kezdeti pillanataitól.”

Érdekel a könyv? Itt megrendelheted, katt!