Gyerek

Kitüntettek egy kilencéves kislányt, aki megmentette édesanyját

A kislány tudta, hogy baj esetén mit kell tennie, gyorsan és nyugodtan cselekedett, ezzel megmentette édesanyja életét.
2023. Március 17.
segélyhívás
(Kép forrása: Getty Images)

A kilencéves Aria Lamen február 2-án az ebédlőben írta a házi feladatát, amikor édesanyja, Caron Lamen hirtelen összeesett. Az anya, akinek korábban gerincvelő-problémái voltak, elmondta a Good Morning America-nak, hogy a semmiből egyszerűen elájult, hol eszméleténél volt, hol nem, a földön feküdt, nem tudott mozogni, és nem érezte a bal oldalát.

Aria gyorsan tárcsázta édesapját, aki húsz évig az amerikai légierőnél volt orvos, majd higgadtan felhívta a 911-es segélyhívót, és édesanyja mellett megvárta, amíg kiérkeznek a mentők. Amikor megérkeztek, a kislány becsukta a helyére a kutyát, bezárta a lakást, és elmondta a mentőknek anyja összes allergiáját. Amikor Caron allergiáiról és gyógyszereiről kérdezték, lánya azt mondta: „Nos, nálam van anya telefonja. Tudom, hogy ez az összes információ a telefonján van, hadd oldjam fel.”

A kislány elmondta, hogy nyugodt maradt, mert emlékezett arra, hogy mi a fontos, és az édesanyjának segítségre volt szüksége. „Valóban megérte volna tovább pánikolni? Mert ez nem visz sehova sem. És ha felhívom apát, és ő később érkezik, akkor már túl késő. Ezért hívtam a rendőrséget” – idézik Aria-t, aki arról is beszélt, hogy a gyerekeknek tudniuk kell, hogyan hívják a segélyhívót, a szüleik telefonszámát, és azt is, hogy mi a címük.

Az illinoisi Aurora település – ahol a kislány él – polgármestere Aria-t kitüntette a bátorságáért, és a lány a helyi cserkésztársainak is megtanítja, hogyan maradjanak nyugodtak vészhelyzetben.

Aria egyébként orvos szeretne lenni, és örül, hogy felhívhatja arra a figyelmet, hogy mit kell tenni vészhelyzetben.

Sajnos baleset vagy eszméletvesztés bárkivel, bármikor előfordulhat. Több olyan hazai és külföldi esetről is olvashattunk már a sajtóban, amikor gyerekek értesítették ügyesen a mentőket, miután a szülőjük, nagyszülőjük rosszul lett. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy hogyan tárcsázza a 112-es segélyhívó számot baj esetén, akár úgy, hogy gyorshívásra teszed a telefonodon.

Mondd el neki, hogy ha azt látja, hogy történt valami, kérdezzen meg arról, hogy jól vagy-e, és ha nem felelsz a kérdésére, akkor azonnal hívja a segélyhívót. Beszéld át vele rendszeres időközönként azt, hogy ilyenkor milyen kérdésekre kell válaszolnia: mint hogy mi történt, ki a sérült (a családtag neve), mi a lakcímetek, telefonszámotok.

Magyarázd el neki azt, hogy mi számíthat vészhelyzetnek, mondj neki több példát! A kisebb gyerekekkel érdemes lehet el is játszani néhány ilyen helyzetet, hogy gyakorolhassa, mit tenne egy segélyhívás esetén.