Gyerek

3 helyzet, amikor jól jöhet, ha van családi titkos jelszavatok

Olyan a helyzetekre, amikor a gyerekkel váratlan vagy félelmetes dolog történik, jó, ha van egy titkos jelszavatok, amivel egyszerűen tudathatja veled, hogy azonnali segítségre van szüksége.
2022. Szeptember 10.
Kisfiú okostelefont néz a szobában

A titkos jelszó egy zseniális találmány, egyszerű módja annak, hogy gyorsan és egyértelműen tudassuk, ha bajban vagyunk.  Főként a gyerekeknek ez egy igen egyszerű módja annak, hogy segítséget kérjenek. Számos potenciálisan veszélyes helyzettől menthetjük meg, ha előre gondoskodunk egy titkos jelszóról.

A jelszó valami olyasmi legyen, ami könnyen megjegyezhető, könnyen kimondható és leírható, rövid. Olyannak kell lennie, ami nem túl bonyolult és nem is túl gyakori. Lehet egyetlen betű is, vagy egy tárgy neve, esetleg egy vicces szó. Semmiképe ne legyen az, hogy segíts, vagy segítség, mert éppen olyan szó (vagy egyetlen betű) lesz a legmegfelelőbb, amiből a gyerek környezet nem fog gyanút, de a szülő pontosan érti, hogy azonnal lépnie kell. A brightside.com cikke egy Bert Fulks nevű népszerű blogger megoldását ajánlja: az ő családja az „X” kódot találta ki, tehát egyetlen betűt. Gyorsan leírható és külső szemlélő nem tudja dekódolni.

Milyen helyzetekben lehet szükség a titkos jelszóra?

A gyereked egy osztálytársánál alszik. De valami miatt kellemetlenül érzi magát, fél, megijedt valamitől, vagy egyszerűen csak meggondolta magát. Bárhogyan is, azt szeretné, hogy valaki menjen érte, és vigye őt haza. Lehetséges, hogy nem tudja ezt elmondani, vagy úgy érzi, kellemetlen, ciki lenne a barátja vagy annak családja előtt. Lehet, persze, hogy valaki bántotta, cikizték és ezért menne inkább haza, de nincs lehetősége a nyílt kommunikációra. Hasonló helyzet előfordulhat egy ottalvós táborban is. Ha egyszerűen egy szóval vagy egyetlen betűvel a tudtodra adhatja, hogy menj érte azonnal, akkor sokkal könnyebben kérhet segítséget, mintha hosszas magyarázatokba kéne bocsátkoznia.

Veszélyes helyez, amikor egy idegen szólítja meg, hogy szívesen hazavinné, vagy amikor egy idegen kopogtat az ajtón, hogy engedje be. Egyetlen szavas üzenet vagy telefonhívás egy egyszerű biztonsági intézkedés vészhelyzetre. A szülőnek is segítsége, amikor a gyerek egyedül közlekedik vagy egyedül marad otthon.

Jó szolgálatot tehet egy titkos szó akkor is, ha éppen ezzel ellenőrizheti a gyerek egy felnőtt igaz szándékát. Amikor egy idegen felnőtt odalép a gyerekhez és azt állítja, hogy őt te küldted, a család régi barátja és azt kérted vigye haza. Ha a gyerekeddel előre megbeszéltétek, hogy ilyen helyzetben egy titkos szót kell mondania annak a bizonyos, számára idegen felnőttnek, akkor rákérdezhet és ezzel ellenőrizheti, hogy igazad mond-e.

Ebben az egész témában az a legnehezebb, hogy úgy kell ezekről beszélni a gyerekkel, hogy ne kezdjen el félni mindenkitől és minden helyzettől. A legfontosabb, hogy ne azt hangsúlyozzuk, hogy a világ tele van gonosz, rossz szándékú emberekkel, hanem a tudatosságra és az óvatosságra helyezzük valamiképp a hangsúlyt.  A családi jelszó segít a gyerekeknek megtanulni, hogy enyhíthetik a félelmet és kimenekülhetnek egy potenciálisan veszélyes helyzetből. Mindehhez a megfelelő életkort és érettséget kell jól megválasztani.

Ha választanod kellene egy titkos jelszót, mi lenne az?

Kép: Getty Images

Forrás: brightside.com