Gyerek

Kisebb vagy nagyobb korkülönbség?

A kérdéskörben aranyigazság nincs, de vélemények, tapasztalatok igen. Mik voltak az előnyei, illetve hátrányai a kis - vagy kicsit nagyobb - korkülönbségnek? Ahogy ti látjátok...
2015. Február 21.

Testvérek

Kis korkülönbség

Nálunk két év a korkülönbség. Az indok: két gyereket terveztünk, és én szerettem volna fizikailag minél előbb túl lenni a terhességeken, részben egészségügyi okokból. Két év korkülönbség lett végül, most két és fél, illetve négy és fél évesek. Szerintem a két év még elég kis korkülönbség, szinte minden nehézség megvan: kettőt kell egyszerre pelenkázni, jelen van a nagyobb gyerek féltékenysége, aki ráadásul éppen akkor kezdi a dackorszakot.Az első év két kicsivel nekem nagyon nehéz volt, alábecsültem a várható nehézségeket. Persze mostanra már inkább az előnyök vannak előtérben. Onnantól érzem szupernek, hogy a kicsi is jár és beszél. Most látom, milyen jól játszanak együtt, dupla-tripla öröm, a nehézségek meg már nem duplák egy gyerekhez képest.

(Cili, két kisfiú anyukája)

Nagyobb korkülönbség

Nálunk hat és fél volt a nagy, amikor jöttek az ikrek. Addigra mar nagyon-nagyon érződött, hogy a nagynak kellene egy tesó. Ez a hatalmas korkülönbség abból a szempontból volt jó, hogy nekünk könnyebb volt az ikrekkel, más területeken viszont sok kihívást jelentett. Nehéz olyan programot szervezni, ami mindegyik korosztálynak jó, más már a ritmusuk, például hétvégén haza kell menni aludni, a nagy már nem a Barba papát szeretné nézni, ezért a kicsik előbb látnak olyan mesét, amit amúgy nem szívesen mutatnék nekik.Viszont mi családilag korábban nem voltunk kész még egy gyerekre, valószínűleg szétmentünk volna, ha “praktikus okokból” a két-három év korkülönbséget erőltetjük. Előny ugyanakkor, hogy a nagy tényleg megérti már a dolgokat, tud segíteni, mi is sokkal rutinosabbak vagyunk, és a bátyó iszonyú cuki a kicsikkel.

(Rita, három kisgyerek anyukája)Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin