Gyerek

Ebben hasonlítanak a kisgyerekek a kiskamaszokra

Akadnak hasonlóságok a két-, három- és négyévesek és a kiskamaszok között…
2023. Június 13.
(Kép forrása: @theconsideratemomma/TikTok)

Ismerős lehet a dackorszak és a határokat feszegető kétéves, hallhattad már a „trinédzserkor” kifejezést az öntudatos kis háromévesekre, vagy lehet, hogy éppen a függetlenedését próbálgató négyévesed van? A kisgyerekkorban tapasztalt dolgok némileg párhuzamba állíthatók a korai tinédzserkorral…

Rachael Rogers gyereknevelési coach egy kicsit részletesebben mutatott rá a hasonlóságra a kettő és a tizenkettő, a három és a tizenhárom, illetve a négy és a tizennégy éves kor között. És valóban van némi egybeesés az adott életkorok között.

„Tudtad, hogy a 12, 13 és 14 évesek meglehetősen hasonlítanak a 2, 3 és 4 éves korra?” – kezdi TikTok-videóját, amiben aztán részletesebben kitér az egyes életkorokra.

 

„A 2 évesek szeretnek ’nemet’ mondani vagy visszabeszélni. Nagyon feszegetik a határokat. Nagyon trükkösek, és olyan dolgokba keverednek bele, amikbe nem kellene. A 12 éves kor – ugyanez, ugyanez és ugyanez” – mondja a kétévesekről, mielőtt a kis „trinédzserekről” beszél.

„A 3 évesek – kielégíthetetlen vágyuk van a szabadságra és a függetlenségre. Azt gondolják, hogy bármire képesek egyedül, és minden más ember közül nekik vannak a leggyorsabb és legdrasztikusabb hangulatingadozásaik. A 13 éves kor – ugyanez, ugyanez és ugyanez” – fogalmaz Rogers.

Végül a négyéveseket veti össze a tizenévesekkel. „A 4 évesek – azt hiszik, hogy már nincs rád szükségük. Teljesen meg vannak győződve arról, hogy akkor és ott akár ki is költözhetnének, és tökéletesen jól tudnának gondoskodni magukról. Azt hiszik, mindent tudnak mindenről, amit csak lehet. Az ég nem kék, a fű nem zöld. Te hülye vagy, anya vagy apa. A 14 éves kor – ugyanez, ugyanez és ugyanez” – mondja Rogers, és hozzáteszi, hogy a csoportjában mindig vannak olyan szülők, akik összevetik a kiskamaszukat a kisgyerekkori viselkedéssel, és nagyon hasonló dolgokról számolnak be.

A videóhoz számos komment érkezett, és sokan egyetértettek az elhangzottakkal. „A kiskamaszok nagy kisgyerekek” – írta az egyik szülő, míg valaki megjegyezte, hogy ő mindig mondta, hogy a kisgyerekkor csak bemelegítés az elkövetkezőkre. Az egyik édesanya pedig félve-nevetve kérdezte: „Úgy érted, hogy ezt újra át kell majd élnem, amikor már túl nagyok lesznek ahhoz, hogy ezt kezelni tudjam?”.

Természetesen minden életkornak megvannak a maga kihívásai, de emellett a szépségei is, és nincs két egyforma gyermek sem. De mindenesetre érdekes, milyen hasonlóságok akadhatnak a kisgyerekek és a kiskamaszok között.