Gyerek

Közel 5000 körzetből 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő

Sok a betöltetlen védőnői állás.
2023. November 21.
(Kép forrása: Getty Images)

Csaknem 5000 körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő, miközben sok helyen gyermekorvos sincs – írja a Népszava.

Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője elmondta a lapnak, hogy jelenleg 277 területi és további 50 iskolai védőnői állás betöltetlen. Ez önmagában 714 feladatellátási helyet érint, de ennél jóval több helyen oldják meg a feladatot helyettesítéssel.

„A csaknem 5000 védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő. Az üres állások mellett ugyanis a gyesen és tartósan távol lévők feladatait is a szomszédos körzetből érkező kollégák látják el” – magyarázta Szalainé a Népszavának. Elmondása szerint a nagy számú helyettesítés önmagában is nehéz helyzetet teremt, hiszen egy-egy körzetben 200, de akár 350 gondozott – gyermek, várandós – is lehet, és erre terhelődnek rá a helyettesített körzet összes feladata.

Felmérések alapján a dolgozó védőnők ötöde, tehát nagyjából 1000 védőnő helyettesít, írja a lap. A helyettesített körzeteket esetenként 2 vagy 3 védőnő látja el megosztva.