Gyerek

Középfülgyulladás allergia miatt?

A kezeletlen légúti allergia miatt gyakoribb fülfertőzések jelentkezhetnek.
2021. Január 26.
Középfülgyulladás allergia miatt? (fotó: Getty Images)

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmagyarázta, hogyan lehetséges ez.

A bedugult orr sok szövődményhez vezethet

A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás, orrfolyás. A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, emiatt az allergiás beteg nem kap levegőt, ami több okból is szövődményekhez vezethet:

  • A szájlégzés miatt a torok könnyen kiszárad, torokfájás, rekedtség jelentkezhet, a kiszáradt nyálkahártya pedig sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetbe jutnak.
  • Bedugult orral az éjszakai alvás sem pihentető, de gyerekek esetében a tartós szájlégzés akár állkapocs fejlődési rendellenességekhez is vezethet.
  • Az orrdugulás mellett a fület az orral összekötő fülkürt sem tud megfelelően szellőzni, emiatt a nyomáskiegyenlítés sem tökéletes a fülben, a dobhártya két oldalán.

Fülkürt huruttól a középfülgyulladásig

Ha a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, beszűkül, el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a fülkürthurut tünetei: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés.A fertőzés a középfül területét is elérheti, kialakulhat akut, de krónikus középfülgyulladás is. Ha a fülkürt hurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Az akut betegségre jellemző erős fájdalom a krónikus savós középfülgyulladás esetén elmaradhat, a betegségre – különösen gyerekek esetében – csak a hallásromlás hívja fel a figyelmet.

Az allergiát kell kezelni

A tartósan gyulladt orrnyálkahártya miatt megnő a légúti fertőzések kockázata, vagyis a gyakori légúti betegségek is arra figyelmeztethetnek, hogy az allergia nem megfelelően kezelt. Az orrdugulás következtében a már említett szövődmények mellett visszatérő arcüreggyulladás és hátsó garatfali csorgás is kialakulhat.Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy visszatérő fül-orr-gégészeti panaszok esetén a légúti allergiát kell mielőbb megfelelően kezelni és ezzel meg lehet előzni a szövődményként kialakuló betegségeket. Légúti allergiás tüneteket a téli időszakban lakáson belüli allergének: penészgomba, poratka és háziállatok okozhatnak. Az allergia kezelése kiváltó októl függően tüneti kezeléssel vagy tartós megoldást nyújtó allergén immunterápiával lehetséges.

Forrás: Fül-orr-gége Központ