Gyerek

Megnyitott a Bükk legújabb turisztikai attrakciója, a Csillagda

Megnyílt a Bükki Nemzeti Park legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda, csillagászati és természetismereti látogatóközpont. Derült éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható Répáshuta felett.
2022. Március 09.
Megnyitott a Bükk legújabb turisztikai attrakciója, a Csillagda (fotó: Bükki Csillagda/Facebook)

A komplex, csillagászati és természetismereti látogatóközpont a tudomány – élmény – interakció hármasával és pedagógiai eszközök segítségével tudományos ismeretek átadására törekszik. Célja az ismeretátadás, a játszva tanulás és az élményszerzés, áll a park közleményében, írja a sokszinuvidek.24.hu.

A Bükki Nemzeti Park 2017 óta nemzetközileg elismert csillagoségbolt-park. Derült éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. A Bükki Csillagda ebben a fényszennyezéstől védett környezetben egy kilátóponton helyezkedik el, Répáshuta felett.

Az élményt még teljesebbé teszi az ötven férőhelyes planetárium, az égbolt pedig a nyolc méter átmérőjű kupolán jelenik meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s film élményeiben is része van a látogatóknak. Az összhatást egy Dolby Digital-hangrendszer teszi teljessé.

Emellett az “Éltető Napunk” elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet. A kiállításon a csillagok és a naprendszerek kialakulásával ismerkedhetünk meg, az ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.

A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap. Éjszaka a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti program felhős időben sem marad el, a Bükki Csillagda csillagászai alternatív programokkal várja az érdeklődőket.

Megnyitott a Bükk legújabb turisztikai attrakciója, a Csillagda

(fotó: bukkicsillagda.hu)

Direkt ide tervezték azokat a VR-eszközöket, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett vagy különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is. A legkülönlegesebb küldetés egy két fős játék, amikor a játékosok egy holdrovert vezetve egy izgalmas kalandban vesznek részt az Apollo-18 küldetés során.

A látogatóközpont mellől indul a Bolygótúra tanösvény. A túrázók a megtett út hosszával érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be.

A könnyebb elérhetőség kedvéért, helyközi buszmegálló épült az országút mentén, így a Bükki Csillagda Miskolcról és Egerből is elérhető, sőt akár a fővárosból is, átszállás nélkül.

A Bükki Csillagda belépőjegyeit otthonról is megvásárolhatjuk, de természetesen a helyszínen is van erre lehetőség.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu