Gyerek

Megújult a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hematológiai osztálya

Több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból újult meg a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztálya, amely a maga területén Magyarország legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye.
2019. Október 08.
 Több szempontból is tovább erősödött a betegbiztonság (fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)

Az 51 ágyas osztályon több szempontból is tovább erősödött a betegbiztonság, egyebek mellett speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, a felújítás során pedig a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították – adta hírül a semmelweis.hu.

Az osztályon összesen 51 ágyon fogadják a betegeket, havonta nyolcvan esetet, évente 120 újonnan bekerült leukémiás és daganatos gyermeket látnak el – részletezte Dr. Merkely Béla, rektor.

Az itt dolgozó, nagy tapasztalattal és magas tudományos fokozattal rendelkező szakorvosok számos szakterületen végzik gyógyító tevékenységüket, jelentős kutatásokban vesznek részt. Ezért lehetséges, hogy ma már a daganatos betegségben szenvedő gyermekek körülbelül 80 százaléka meggyógyul – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem a vezérhajója a gyermekhematológiai ellátásnak, amely a világ szakmai színvonalát képviseli – jelentette ki Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. A fejlesztés a betegbiztonság jegyében fogalmazódott meg, ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: egy olyan betegcsoport számára valósult meg egy nagyobb biztonságú ellátás, amely különösen kitett a fertőzéseknek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: a gyermek a jövőnk, így egyben nemzetünk jövőjének kulcsa. Ezért rendkívül fontos, hogy az egyetem jubileumi évében egy olyan fejlesztést adhatunk át, amelynek köszönhetően tovább emelkedik a hazai gyermekellátás színvonala és erősödik a biztonsága – mondta.

Kiemelte, hogy a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is jelentős tudományos kutatás és innováció, fejlesztés zajlik, elsősorban a molekuláris genetika, a rákkutatás, a gyermekkori onkológiai és hematológiai betegségek területén. Az egyetem teljesítménye kiváló alap ahhoz, hogy a fejlesztését tovább gyorsítani tudjuk, a semmelweisi örökségre és alapokra építve, a kormány támogatásával egy komplex és átfogó stratégiai fejlesztés, a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében emeljük tovább a tudományegyetemet a 21. századi elvárásoknak megfelelő szintre – mondta a miniszterhelyettes.

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban a közös munka eredményeképpen sikerült a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát teljesen felújítani. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztés első lépéseként 2018 elején 197 millió forintos pályázati forrásból megtörtént a klinika fűtésének korszerűsítése, hamarosan pedig, szintén pályázatból, a nyílászárók is megújulnak 220 millió forint értékben.

Bácskai János, a klinikának helyt adó Ferencváros polgármestere köszönetet mondott, hogy az egyetem intézetei otthonra találnak a kerületben, és ezáltal Ferencváros is otthon lehet a gyógyításban.

Dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója, az esemény házigazdája elmondta: a több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság több fronton is megerősödött. Speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, zsiliprendszerű beléptető kapukat helyeztek üzembe, valamint steril vízvezeték rendszert építettek be az osztályon. A felújítás során a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították, a falakat antibakteriális tapétákkal és mintás ágysávokkal látták el.

Az igazgató külön köszönetet mondott a felújításban való részvételért Szabó Angelika osztályvezető főnővérnek, Dr. Tóthné Kónya Kornélia ápolási igazgatónak, Aranyosi Judit előző klinikavezető főnővérnek, továbbá Klebikné Bóka Edit epidemiológusnak. Kiemelte emellett a felújítást legnagyobb mértékben támogató négy alapítványt, ezek a Tűzoltó utca Klinika Gyermekeiért Alapítvány, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, a Gyermekleukémia Alapítvány és az Őrzők Alapítvány.

Forrás: Semmelweis Médiasarok