Gyerek

Minecraftozni akar a gyerek, engedjem neki?

Az osztályban mindenki erről beszél, és ő is ki akarja próbálni a Minecraftot – szakértő segítségével jártunk utána, mikortól és hogyan érdemes engedni, hogy játsszanak vele a gyerekek.
2023. Május 02.
apa kisgyerekkel tabletet néznek
Fotó: Getty Images

Rengeteg a vita akörül, mennyit, hogyan, mikor, mivel játsszanak a gyerekek, ha képernyős játékokról van szó. A Minecraft az egyik legnépszerűbb, amely a mindennapokban is körülveszi őket például a figurákkal díszített ruhák, használati tárgyak, legószettek formájában. Az iskolás gyerekek között is nagyon erős lehet az „aki kimarad, lemarad”-érzés: szeretnék, ha ők is ismernék azt, amiről a többiek folyton beszélnek – például arról, mi mindent építettek a Minecraftban, milyen legót kaptak a születésnapjukra. Hogy szülőként hogyan érdemes a Minecraft játékhoz állni, ahhoz Trentin Tamás, a Logiscool Óbuda Programozó Iskola vezetője adott hasznos tanácsokat.

Együtt minden jobb

Az első felmerülő kérdés általában ez: elég nagy már a gyerekem, hogy ezzel a játékkal játsszon? „A fellelhető ajánlások eltérőek, 7-9 éves kor között jelölik a korhatárt, amikor egy gyermek találkozhat először a Minecraft világával. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy többféle játékmód található meg a platformon, így például a Kreatív mód a kisebbeknek már ajánlható, a Túlélő vagy éppen a Többjátékos változat inkább a nagyobb gyermekek számára megfelelő.” De nem feltétlenül az életkor a mérvadó ebben, sok minden számít a tekintetben, hogy való-e már a kicsinek a játék, élvezni tudja-e. „Nagyon eltérő ebben a korban még a gyerekek érettsége, veszély- és felelősségérzete. Ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy az első találkozás és az ezt követő minél hosszabb időszak szülői felügyelet mellett legyen. A gyermek számára a legnagyobb örömet és egyben biztonságot jelentheti az, ha anya vagy apa osztozik a játékélményben. Jó lehetőség a közös gondolkodás, tervezés és végrehajtás – kiváló beszédtémát is kínál, egyben biztosítja, hogy gyermekünkben kialakítsuk a felelős játékhasználót.”

Logika és tervezés

Sok szülőben él egy alapvető elutasítás a digitális játékokkal szemben. Pedig ezek, alapvető szabályok betartásával, szülői felügyelettel és megfelelő időkorlátok bevezetésével sok esetben kimondottan jó hatásúak lehetnek. Tamás szerint például ezekért lehet hasznos a Minecraft: „Ez a játék olyan, mint egy digitális homokozó – egy teljesen szabad, kreatív tér. Lényegében bármi létrehozható benne, csak a képzeletünk jelenti a határokat. Kifejezetten támogatja a kreativitást, segíti a tervezői gondolkodást, a logikus, egymással összefüggő lépéseken keresztül alkotás során. Egyúttal fejleszti a térlátást és természetesen több alapvető digitális kompetenciát. A családdal vagy barátokkal együtt játszva, közösségi élményt is nyújt és a létrehozott alkotások segítik a sikerek megélését.”

Ahhoz, hogy ez a kreatív tér valóban biztonságos legyen, érdemes néhány szabályt betartani. A szakértő szerint ezekre a dolgokra jó, ha figyelünk kezdő (és később haladó) Minecraftozó szüleiként.

1. Először lazábban

Kezdetben a Kreatív mód rejtelmeibe vezessük be gyermekünket, ahol szabadon alkothat, a nyersanyagok végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre. A Kreatív játékmódban szereplő karakter nem sérülhet, nem éhezik és akár szabadon repülhet is.

2. Kalandok közösen

Nagyobb gyermekek számára izgalmas kihívást jelenthet a Túlélő mód, ahol a gyűjtögetésen túl az éhséggel, a zordabb természeti elemekkel és az éjszaka teremtményeivel is meg kell küzdenünk. Szerencsére ezek a találkozások a korosztály számára feldolgozható módon jelennek meg, de kifejezetten javasolt szülői felügyelet mellett átélni és átbeszélni ezeket.

3. Pontos beállítások

Gyermekünk védelme érdekében a játékon belül is több beállítást végezhetünk (például a chat letiltása), ezen kívül a Microsoft fiók finomhangolása segít abban, hogy bizonyos korlátokat (többjátékos mód elérhetősége, barát hozzáadásnak lehetősége, zárt körű chat) állítsunk.

4. Időkorlát

A Minecraft játék határtalan lehetőségeket kínál egy végtelen világ felfedezésében, így a gyermekek órákon át képesek lennének vele játszani. Figyeljünk arra, hogy ez ne váljon mértéktelenné és a kisebb gyerekeknél tartsuk be az ajánlott maximum 60 perc játékidőt, utána pedig folytassuk a digitális téren kívüli aktív mozgással, sportolással.