Gyerek

Mit lehet tenni, ha a nagyobb féltékeny a kistesóra?

Mielőtt megszületett volna a baba, a nagyobb gyermeked azt mondta, hogy alig várja, hogy megérkezzen a csodálatos kistestvére, akivel játszani lehet. De amikor hazamentetek a babával, a nagyobb tesó már nem így gondolta.
2020. December 17.
Mit tehetsz, ha gyermeked féltékeny az új kistestvérére? (Fotó: Getty Images)

Azt állítod, hogy szórakoztató lesz ezzel a kócos, vörös arcú babával lenni, aki lefoglalja minden idődet és figyelmedet? “Játszani” is csak a maga módján tud vele, ami miatt folyton arra kell inteni, hogy legyen óvatosabb a kicsivel – így nem csoda, hogy össze van zavarodva.

Mit érdemes tenned ilyen esetben?

Tanítsd meg, hogyan lépjen kapcsolatba a kicsivel

A legfontosabb a baba védelme, rögtön utána pedig azt, hogy a nagyobb gyermek megtanulja, hogyan léphet vele kapcsolatba. Tanítsd meg neki, hogy játsszon a kicsivel: mondd el neki, mutasd meg, adj útmutatást és bátorítsd. De ne hagyd kettesben a gyerekeket, amíg a nagyobb nem elég érett ehhez, és nem tudja, mit szabad a kicsivel. Ez nem a legkényelmesebb, de szükséges, adott esetben akár kritikus fontosságú is.

Legyél a közelben, körülöttük, amikor a gyerekek együtt vannak, és ha azt látod, hogy a nagyobb durva lesz a picivel, vedd fel a babát, és vond el az idősebb figyelmét egy dallal, játékkal, tevékenységgel. Így a babát is óvhatod, és segíthet megelőzni az állandó “Nem!”-et, ami akár ösztönözheti is a nagyobb agresszív viselkedését.

Mutasd meg neki, hogyan foghatja meg gyengéden a picit

Tanítsd meg arra is, hogyan simogathatja, dörzsölheti meg például óvatosan a baba hátát, és mondd el, ez miért tudja megnyugtatni a picit. Dicsérd meg, ha magától is ügyesen csinálja. Ez segíthet megtanulnia, hogy foghatja meg a babát úgy, hogy az a kicsinek is jó legyen.

Abból is tanul, amit tőled lát

Az idősebb gyermeked figyelni fogja, te hogy fogod a babát, mit teszel vele, hogyan gondoskodsz róla, és ezekből is tanul. Te vagy a legfontosabb tanára, és mindennel, amit teszel, példát mutatsz.

Dicsérd meg

Amikor látod, hogy gyengéden megérinti a babát, dicsérd meg. Öleld és puszild meg, és mondd el neki, milyen büszke vagy rá, a nagy tesóra.

Az is számít, mint kommunikálsz

Nem jó, ha mindennek a baba az “oka”: hogy azért nem tudtok elmenni sétálni, mert a baba alszik, és azért kell csendben maradnia, hogy nehogy felébressze őt,  vagy éppen csak azután tudsz neki segíteni, miután kicserélted a baba pelenkáját. Ezen a ponton nem meglepő, ha a kisgyereknek elege van a piciből. Helyette alternatív okokat mondj: “Ebéd után megyünk sétálni.”, “Most elfoglalt a kezem, de 2 perc múlva jövök segíteni neked.”

Legyél támogató az érzéseivel kapcsolatban

A kimondatlan érzéseit is ismerd el, mondd el neki, hogy tudod, hogy a baba érkezésével megváltoztak a dolgok, és időbe telik mindenkinek, amíg megszokjátok. Jobb az érzésekről gyengédebben és általánosabban beszélni – ahelyett “Fogadok, hogy most úgy érzed, nem szereted a babát.”, jobb azt mondani, hogy “Nehéz lehet, hogy anya ennyi időt tölt a babával.”, vagy “Sejtem, hogy jó lenne, ha már most elmehetnénk sétálni, és nem kellene megvárni, amíg a baba felébred.” Ha tudja, hogy megérted az érzéseit, kisebb lesz a késztetése, hogy fel akarja hívni valamivel a figyelmet magára.

Mutasd ki még többször az iránta érzett szeretetedet

Mondd még gyakrabban, hogy szereted, legyen még több az ölelés, és találj időt egy kis extra játékra vagy olvasásra. Az ideiglenes regresszió (mintha egy-egy fejlődési állomást visszalépne valamiben), a viselkedésbeli problémák is enyhíthetők a még több odafigyeléssel.

Vond be a teendőkbe

Tanítsd meg neki, hogyan lehet ő is hasznos a baba körül. Például hogyan adhatja rá a zoknit a picire, fürdetéskor hadd hozza ő a törölközőt, és hasonló apró segítségekre – amikben valószínűleg lelkesen részt vesz majd. Amikor csak lehet, dicsérd és bátorítsd.

Minden gyermeked egyedi módon különleges

Az összehasonlítást még olyan ártatlannak tűnő dologban is célszerű kerülni, hogy melyik gyermeknek mekkora volt a születési súlya, melyik testvér mennyi hajjal született, vagy mikor kezdett el mászni. A gyerekek ezt is vehetik kritikaként.

Gondolj arra, hogy ez mindenki számára az alkalmazkodás időszaka, az idősebb gyermeked számára is – de előbb-utóbb ő is meg fog barátkozni az új helyzettel, és a kistestvérével.

Forrás: verywellfamily.com