Gyerek

Nem beszélhetnének a tanárok a fizetésükről

Kampányt indítottak az alacsony fizetéseikről, most megtiltanák nekik, hogy beszéljenek róla.
2019. Október 09.
Nem beszélhetnének a tanárok a fizetésükről (fotó: iStock)

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata még nyáron indított el egy kampányt, amiben pedagógusok mutatták meg, hogy mennyi a bérük. Most a Népszava birtokába került titoktartási nyilatkozatból az derül ki, hogy a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak megtiltanák, hogy fizetéseikről beszéljenek.

A titoktartási nyilatkozat aláíróinak vállalnia kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra – írj a 24.hu.

Ide tartozik a diákok tanulmányaival kapcsolatos információk és a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatok is, ráadásul a titoktartási kötelezettség a munkaviszony megszűnése után is élni fog. Ez alól csak bírósági vagy más hatósági titok kiadatási kötelezettség mentesíteni a tanárokat, ellenkező esetben fegyelmi indul ellenük.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az ilyen fokú szigor jogsértő lehet, mert nemcsak az iskolai problémákról való beszélgetést gátolja, hanem a jogsegélyért a szakszervezethez fordulást is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu