Gyerek

Pedagógussztrájk: ezek a legfrissebb infók

Csütörtökön is folytatódott a tanárok polgári engedetlensége, és várhatóan megtartják a március 16-ra tervezett határozatlan idejű sztrájkot is.
2022. Március 11.
Pedagógussztrájk: ezek a legfrissebb infók (Fotó: Getty Images)

Folytatódott a tanárok polgári engedetlensége, amelyet a pedagógusok azért indítottak el, mert szerintük a kormány február 11-én megjelent rendelete ellehetetleníti a sztrájkjogot. Csütörtökön többek között Budapesten az V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola 24, a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola kb. 11, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 10 pedagógusa nem veszi fel a munkát – írja a telex.hu.

Úgy néz ki, hogy a konfliktusok ellenére a március 16-ra tervezett határozatlan idejű sztrájkjukat is megtartják a tanárok: a bérek rendezését és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól.

A pedagógussztrájk napján közös szolidaritási akciót szerveznek tizenkilenc budapesti iskola diákjai, akik a tanárszakos egyetemisták délutánra meghirdetett demonstrációjához is csatlakoznak majd. A március 16-i szolidaritási akciót a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákönkormányzata hirdette meg a Facebookon – írja az eduline.hu. A gimnázium tanulói azt tervezik, hogy tizennyolc másik fővárosi iskola diákjaival közösen demonstrálnak majd.

Március 16-án délután a pedagógushallgatók is demonstrációt szerveznek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete elé.

A tanári szakszervezetekhez tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a március 16-ára tervezett pedagógussztrájk ellehetetlenítésére kérik a tankerületi vezetők az iskolaigazgatókat – írja a 24.hu a sztrájkot szervező két szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleménye alapján. A PDSZ és a PSZ szerint jogellenes intézkedések megtételére utasították az igazgatókat országszerte.

A szakszervezetek azt írják: “Az igazgató köteles együttműködni a sztrájkbizottsággal, következésképpen jogsértést követ el, ha nem a sztrájkbizottsággal egyeztetve jár el a sztrájk szervezésével összefüggő tájékoztatásnál és adatközléskor.”

A PDSZ és a PSZ tovább szervezik a sztrájkot és így üzennek, és azt követelik, hogy “a munkáltatók azonnal hagyjanak fel a sztrájk szervezését és a sztrájkjog gyakorlását korlátozó, a munkavállalókat elbizonytalanító, megfélemlítő intézkedéseikkel! Követeljük továbbá, hogy a korábban jogellenes levont illetményeket a kollégáknak fizessék ki, és intézkedjenek a biztosítási jogviszonyuk helyreállításáról!”

A szervezetek a szülőket arra kérik, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket, de gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

Forrás: telex.hu/eduline.hu/24.hu