Gyerek

Nem számíthat igazolatlan hiányzásnak, ha a diák a sztrájk miatt nem ment iskolába

Sok szülő úgy fejezte ki szolidaritását a pedagógusok sztrájkja iránt, hogy nem vitte be a gyerekét az iskolába. Több tankerületi központ arra utasította az iskolákat, hogy igazolatlan hiányzásként könyveljék el a gyerekek távolmaradását.
2022. Február 08.
Nem számíthat igazolatlan hiányzásnak, ha a diák a sztrájk miatt nem ment iskolába (fotó: Getty Images)

Nem írhatnak be az iskolák igazolatlan hiányzást azoknak a tanulóknak, akik a múlt hétfői pedagógussztrájk ideje alatt nem tartózkodtak az intézményben – írja a 24.hu egy, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) eljutott tankerületi levélből, amelyet a Népszava ismertetett.

Korábban a sztrájkot követően több tankerületi központ arra utasította az iskolákat, hogy a KRÉTA e-naplóban megtartott tanóraként tüntessék fel a munkabeszüntetés miatt meg nem tartott órákat, illetve az iskolában tartózkodó diákok számára megszervezett felügyeletet. Így a távol maradó diákoknak igazolatlan hiányzást kellett adminisztrálni.

Az e-napló meghamisítását végül az oktatásirányítás is rizikósnak érezhette, ugyanis a módosított utasítás már arról szól, hogy ezeket az órákat elmaradtként kell adminisztrálni. Emellett arra is felhívták az intézményvezetők figyelmét, hogy a sztrájk miatt egyetlen gyermeket sem érhet hátrány, így nem lehet igazolatlan hiányzása azoknak, akik nem mentek be az iskolába és a szülő nem igazolta a távolmaradásukat.

Forrás: 24.hu