Gyerek

Megkezdődött a tanárok országos sztrájkja, több ezer diák vonul a Kossuth tér felé

Szerdán reggel 8 órakor országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Budapesti, pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket.
2022. Március 16.
Megkezdődött a tanárok országos sztrájkja, több ezer diák vonul a Kossuth tér felé (fotó: Farkas Norbert / 24.hu)

Szerdán reggel 8 órakor országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Telex tudósítása szerint pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket. A tanárok bérelemelést, az óraszámuk csökkentését, az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik.

A január 31-i, kétórás figyelmeztető sztrájk után március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a pedagógusok. A januári tiltakozáson több mint húszezren vettek részt.

A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.

A tanárok mellett sok szülő is kiáll, ők ma nem vitték be a gyerekeiket az iskolákba. Déltől a diákok tartanak szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren, ahova három gyülekezőpontról vonulnak fel – írja a Telex. A diákok hangos “tanulni akarunk, tanítani ki fog”, “nincs pénz, nincs tanítás” kiabálással vonulnak az Akadémia utcán, a hvg.hu élő tudósítása szerint. Ti mindig csak értünk, mi most értetek” – áll az egyik molinón.

A sztrájkról élőben a 24.hu, a Telex és a hvg.hu is tudósít.

Forrás: Telex.hu/Hvg.hu/24.hu