Gyerek

Elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső pécsi tanár

Az elnöki kegyelem azt is jelenti, hogy nem tiltják el a tanárt a foglalkozásától.
2022. Március 30.
Elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső pécsi tanár (fotó: Getty Images)

A köztiszteletben álló, 36 éve tanító pedagógus összevitatkozott egy, az iskola előtt tiltott helyen dohányzó, 16 éves fiúval. A vita elmérgesedett, a tanár percekig nem engedte el a fiatalt, emiatt a bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt. A pedagógus fellebbezett az ítélet ellen, mert ha kifizette volna a pénzbüntetést, akkor azonnal el kellett volna bocsátani a munkahelyéről, ugyanis nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

Az ítélet ellen sokan tiltakoztak: sok helyi volt és jelenlegi diák is kiállt a tanár mellett, de civil szervezetek, politikusok is tiltakoztak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya és Dél-Dunántúli Szervezete úgy fogalmazott, hogy a tanár “az iskola tanulói és az ott dolgozó felnőttek védelmében lépett fel az iskola épületéhez rendszeresen odajáró, randalírozó fiatalokkal szemben.”

December elsején kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon a pedagógus tárgyalása, azonban az elmaradt, mert a védő kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz – írja a hvg.hu.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Áder János kegyelmet adott a pécsi tanárnak, így megszűnt a bírósági eljárás, és a korábbi, a pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tiltják el a foglalkozásától sem.

Forrás: hvg.hu