Gyerek

Megfogta egy renitens diák táskáját, eltilthatják a tanári pályától

Diákok és volt tanítványok, civil szervezetek után most a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kiáll a renitens diákok ellen fellépő, nagy tiszteletben álló történelemtanár mellett.
2021. Szeptember 27.
Elítélték a tanárt, a PDSZ kiáll mellette (fotó: Getty Images)

Az ügy előzménye, hogy a pécsi Apáczai Nevelési Központ (ANK) tanárát, Jancsula Dezsőt iskolai verekedés ügyében felelősségre vont a bíróság.

Tavaly ősszel a pécsi kertvárosi iskola területén egy fiatalokból álló csapat dohányzás miatt összetűzésbe került az iskolában dolgozó tanárral, Jancsula Dezsővel – írja a Hvg.hu. A pecsaktual.hu beszámolója szerint ekkor a gyerekek visszabeszéltek, a tanár állítása szerint “leköcsögözték”. Az esetről videófelvétel is készült, amin a diákok kommentálása is hallható.

A tanár és a diákok között szóváltás lett, a tanár próbálja elmagyarázni, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A diákok azonban körbevették a tanárt és “De nagyon jól tudod a jogaidat?!” – mondták neki. Ekkor megjelent az iskola takarítója, aki rendet akart tenni, a vita tettlegességig fajult, de ebben a tanár már nem vett részt.

A bíróság először tanúként kezelte a tanárt, de később vádlott lett belőle és 170 ezer forint megfizetésére ítélték, amiért “személyi szabadságában korlátozta a diákot”. A tanár fellebbez, mert ha kifizeti a pénzbüntetést, akkor azonnal el kell bocsátani a munkahelyéről, ugyanis nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

Sok helyi volt és jelenlegi diák is kiállt a tanár mellett, de civil szervezetek, politikusok és tiltakoztak. Most a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya és Dél-Dunántúli Szervezete adott ki közleményt, amit eljuttattak a pecsma.hu-nak. Ebben többek között azt írják, hogy a tanár “az iskola tanulói és az ott dolgozó felnőttek védelmében lépett fel az iskola épületéhez rendszeresen odajáró, randalírozó fiatalokkal szemben.”

A PDSZ szerint “Az iskola hiába tett lépéseket, a mai napig nem megoldott az odajáró gyermekek és alkalmazottak védelme a mindennapi atrocitásoktól. Az ilyen esetek ellen nem jelent megoldást az iskolaőr alkalmazása sem, mivel a hatályos jogszabályok szerint az iskolaőr nem járhat el iskolán kívüli személyekkel szemben. Egy olyan intézményről van szó, amely nincs körbe kerítve, nincs iskolaudvara sem. Az intézmény vezetője számos esetben kérte a rendőrség segítségét, de mire intézkedés történt, a renitens viselkedésű fiatalok elmentek a helyszínről. Jancsula Dezső egy ilyen fiatalt tartott vissza úgy, hogy megfogta a táskája pántját.

Ezt a cselekedetet a bíróság tárgyalás nélkül hozott, és a vádirattal együtt a tanárnak postázott végzésében tehát úgy ítélte meg, hogy ezzel a tanár a személyi szabadság megsértése bűncselekményt követte el. A tanár tárgyalás lefolytatását kérte, amelyhez joga van.”

A PDSZ szerint, amennyiben a bíróság a tárgyalás után nem változtat a végzésben meghozott döntésén, a munkáltatónak intézkedni a tanár jogviszonyának megszüntetéséről.

“A PDSZ bízik abban, hogy a bíróság a tények, a történtek körültekintő vizsgálata és alapos mérlegelése után megváltoztatja a végzésben foglaltakat, megszüntetve a feltűnően aránytalan és igazságtalan jogkövetkezményeket. A PDSZ meggyőződése, hogy nem Jancsula Dezső tette veszélyes a társadalomra, sokkal inkább az, ha a magára hagyott oktatásban a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják.”

Forrás: Hvg.hu/pecsma.hu