Gyerek

A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz

A tanárok országszerte figyelmeztető sztrájkot tartottak ma reggel 8 és 10 között. A PDSZ országos választmányi tagja szerint a vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz.
2022. Január 31.
A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz (fotó: Getty Images)

Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek hétfő délelőtt pedagógusok a két nagy pedagógus-szakszervezettel. Béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelik. A reggel 8 és 10 közötti demonstrációra – amelyet a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy reagált, hogy a sztrájk “nem maradhat következmények nélkül”.

A Népszava becslése szerint 10-20 ezer tanár szüntette be a munkát hétfőn – írja a hvg.hu.

A vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz, alternatív iskolák fejezték ki szolidaritásukat, politikusok támogatják a tanársztrájkot, de a figyelmeztető sztrájk mellé állt például a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. “A mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás és minőségi egészségügyi ellátás a társadalmi jólét alapja” – írták. A MOK szükségesnek tartja, hogy minden gyermek és tanulni vágyó fiatal hozzáférjen a minőségi oktatáshoz, ahogyan fontosnak tartja azt is, hogy a magyar emberek – korosztálytól függetlenül – egészségben éljenek. “Ezért szolidaritást vállalunk a pedagógusokkal, akik az előbbiért, és az egészségügyi szakdolgozókkal, akik velünk, orvosokkal együtt az utóbbiért felelősek.”

Támogatásáról biztosította a tanárokat a Freeszfe Egyesület, az ADOM Diákmozgalom, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Nyelv és Tudomány – nyest.hu, a “Magyar Anyák” szervezete, a Békés Iskolák Közössége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is.

A hvg.hu beszámolója szerint több fővárosi iskolában tanítás nélküli munkanap van ma. Van olyan iskola, ahol a 600 diákból csak ketten jelentek meg. Több egyházi iskola is csatlakozott a kétórás figyelmeztető akcióhoz.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az Indexnek azt mondta, hogy “Bár a kollégák egy jelentős részét megpróbálták lebeszélni, a vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz.”

A sztrájkoló tanárok melletti kiállás és szolidaritás jegyében hétfőn délután 2 órától 200 autóból álló konvoj vonul majd Budapesten, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezésében.

Forrás: hvg.hu