Gyerek

Nem tudják kigazdálkodni a rezsit, nem lesz tanítás

Csütörtökön megkezdődött az idei tanév, de a hajdúvidi általános iskolában nem indult el a tanítás, a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Az ide járó gyerekeket Hajdúböszörménybe kell vinni.
2022. Szeptember 02.

Több iskola is nehéz helyzetben lehet a rezsiköltségek drasztikus emelkedése miatt. A Pécsi Tudományegyetemen is felmerült már, hogy bizonyos épületeket bezárnak, mert akár 3 milliárddal is nőhet az egyetem villanyszámlája – írja a Telex. A lap hozzáteszi, hogy a fürdők fele, harmada bezárhat a rezsiárak miatt.

Az RTL Híradójából kiderült, hogy a hajdúvidi gyerekek szüleit arról értesítették, hogy az iskolában nem indul el a tanítás szeptember elsején, a gyerekeket Hajdúböszörménybe kell hordani egyelőre. A szülők szerint a döntés abszurd, mert az iskolát nem gázzal, hanem vegyes tüzelésű kazánnal fűtik, amihez rendelkezésre áll a szén, a villanyenergia-fogyasztás is korszerűsítve lett az épületben. Ráadásul két éve ígéretet kaptak arra, hogy az iskola működni fog. A szülők aggályosnak tartják, hogy a Hajdúböszörménybe busszal utazó gyerekeket csak egy felnőtt fogja felügyelni.

Az RTL kérdésére a tankerület azt írta, a tanítás idén szünetel majd, mert a nagy alapterületű épületbe csak ez a tizenkilenc gyerek jár, összevont osztályba. A csatorna híradójából az is kiderült, hogy Somogy megyében egy kollégiumot is bezárnak, az itt lakó diákokat pedig Barcsra költöztetik át, az ok szintén a rezsiár emelkedése.

A rezsi kigazdálkodása több iskolában is nehézséget jelent, van olyan budapesti iskola, ahol százezres támogatást kérnek a szülőktől. A kormány szerint elég az iskolai tantermeket 20 fokra felfűteni télen.

 

 

Nyitókép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu