Egyéb

Iskolák fűtése: “20 fok is elég a gyerekeknek télen”

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani a köznevelési helyettes államtitkár szerint.
2022. Augusztus 16.

Mint olvashattuk, nemrégiben a Belügyminisztérium arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére.

Mivel a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet azt írja elő, hogy az osztálytermekben legalább 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani a tanuláshoz, Tényi István közéleti szereplő megkereste Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkárt azzal a kérdéssel, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell e minimális szint fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat – írja a nepszava.hu.

 A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben, mint válaszából kiderül, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”. Vagyis véleménye szerint ez a húsz fok elég lesz a gyerekeknek télen is.

Mások viszont úgy vélik, nagyobb az esélye annak, hogy sok iskola inkább átáll digitális oktatásra, mint hogy a tanárai, diákjai fázzanak vagy épp sok milliót költsenek fűtésre.

A több tanév rendje erre egyébként lehetőséget is biztosít: ha valamilyen “elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.