Gyerek

Okozhat cukorbetegséget, ha túl sok gyümölcsöt eszünk?

Sokan úgy vélik, a gyümölcsnél nincs is egészségesebb, mások szerint a túl sok gyümölcs, illetve az abban található nagy mennyiségű cukor egyenes út a cukorbetegséghez. Tényleg le kell mondanunk a gyümölcsökről, ha szeretnénk elkerülni a diabéteszt?
2018. Október 21.
Gyümölcsevés: cukorbetegek lehetünk tőle?

A cukorbetegség (melynek több típusa is létezik) nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a vér glükózszintje tartósan magas marad. Sajnos rendkívül súlyos szövődményei lehetnek, a megnövekedett vércukorszint ugyanis szinte minden szervünket károsítja, így az idegeket, a szemet, a vérereket vagy az immunrendszert is. A szakemberek sem tudják pontosan, mi okozza a cukorbetegséget, de bizonyos tényezők, például a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a szénhidrátokban gazdag étrend vagy a családi halmozódás jelentős mértékben növelhetik a kialakulásának esélyét.

Azt már bizonyították, hogy az egyszerű cukrokban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, de mi a helyzet a gyümölcsökkel, hiszen ezekben is sok a cukor, a cukornak köszönhetik édes ízüket. Ugyanakkor a gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb értékes tápanyagokat is tartalmaznak, míg a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek inkább csak “üres” kalóriának tekinthetőek. Az, hogy valaki gyümölcsöt is eszik, egy kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként, önmagában nem növeli a cukorbetegség rizikóját.

Természetesen, a gyümölcsevést is túlzásba lehet vinni, és bizonyos gyümölcsfajták több cukrot tartalmaznak, mint mások. A szárított és aszalt gyümölcsökben jóval több (átlagosan hatszor annyi) cukor van, mint a friss gyümölcsökben. A gyümölcsleveknek is nagyon magas a cukortartalma, ráadásul ezekből hiányoznak a rostok, és sokkal könnyebb túlzásba vinni a fogyasztásukat. A szakemberek szerint napi 2 adag gyümölcs még kockázatok nélkül beilleszthető az étrendbe! Egy adagnak számít például egy alma, 1 narancs, 8 nagyobb szem eper, vagy egy kisebb pohár 100%-os gyümölcslé.

Ehet-e gyümölcsöt, aki cukorbeteg?

A cukorbetegeknek nemcsak arra kell figyelniük, hogy mennyi cukor van egy-egy ételben, hanem azt is, milyen az ún. glikémiás indexe a gyümölcsöknek, vagyis milyen hirtelen emelik meg a vércukorszintet. A glikémiás indexre hatással van többek között az adott gyümölcs rosttartalma, vagy az, hogy mennyire van feldolgozva (a gyümölcsleveknek éppen ezért magasabb a glikémiás indexe, mint a friss gyümölcsnek). Azt, hogy milyen gyümölcsöt, és milyen mennyiségben ehet egy-egy cukorbeteg, egyénenként kell meghatározni, szakember segítségével.

Általában kevésbé javasolt a cukorbetegeknek a banán, a mangó vagy a szőlő, de kerülendőek az aszalt gyümölcsök, a gyümölcslevek, illetve a cukros szirupban elrakott befőttek és gyümölcskonzervek.

(via)

Ez is érdekelhet: