Gyerek

5 retró mesekönyv, amit imádtunk gyerekkorunkban

Hiába a legújabb Disney-csodák, egykori kedvenc mesekönyveinket semmi nem tudja felülmúlni.
2022. Szeptember 10.

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Csodálatosan illusztrált, költőien kedves felvilágosító könyv, ami bevezet a baba fejlődésének rejtelmeibe. A téma különlegessége mellett talán épp a szép képek miatt fogott meg minket annyira annak idején. Nem a mai, realista látásmódot közvetítik a szövegek, inkább kissé szépíti, idealizálja a valóságot, de néha ilyen is kell a lelkünknek.

Andersen mesék

Fotó: Retrogyujtemenyek.blog.hu

Fotó: Retrogyujtemenyek.blog.hu

A kis gyufaáruslány, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő: nemzedékek zokogtak ezen az édesbús meséken, mégsem tudunk szabadulni az emléküktől. Talán mert épp olyanok, mint az élet: fájdalmasak, mégis nagyon felemelőek. Bizony, Andersen nagyon értett az emberi lélekhez…

Grimm legszebb meséi

Fotó: Retrogyujtemenyek.blog.hu

Fotó: Retrogyujtemenyek.blog.hu

Ha az igazán nagy meseírókat szeretnénk megmutatni gyermekeinknek, akkor Andersen mellett nem maradhatnak ki a Grimm testvérek sem. Bár ők valójában nem is írók voltak, hanem nyelvészek és mesegyűjtők, akik bizony szintén nem finomkodtak, ha történetszövésről volt szó. Volt itt minden: ármánykodás, mostohák, sőt gyilkosságok… de talán ezek a történetek megfelelő szelepet adhatnak a szorongó kicsiknek: itt meg tudják élni minden érzelmüket szabadon.

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Fotó: Libri

Fotó: Libri

Most látom csak, hogy gyerekkorunk kedvenc meséiben mennyi melankólia van. Merthogy az Öreg néne őzikéje sem épp vidám kezdőképpel indul: egy kisállat megsérül. Szerencséjére mindez a Mátrában történik, ahol pont ott van a közelben a címben is szereplő néne, aki majd elrendezi a dolgokat. A vége egy könnyes búcsú – na, de nem lövöm le a poént!

Az ezeregyéjszaka legszebb meséi

Fotó: Könyvbirodalom

Fotó: Könyvbirodalom

És hogy valami vidám egzotikummal fejezzük be: álomvilágba repít minket ez a mesegyűjtemény. Lehet benne hajózni, varázsszőnyegen repülni, dzsinnekkel társalogni… a mai gyerekek már előbb ismerik Aladdint mozgóképről, mint könyvlapokról, de talán nem árt megismertetni őket az eredeti verzióval is.