Gyerek

A Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző applikációval segít a kisgyerekes szülőknek

Az alkalmazás már most több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza.
2023. Június 15.
nő telefonozik
(Kép forrása: Getty Images)

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés, stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz, számolt be róla az egyetem weboldala.

Az ingyenes alkalmazás már letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető a Semmelweis HELP weboldalon. A fejlesztés egyetemi forrásból, és a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg.

A hazai szinten egyedi Semmelweis HELP applikáció egy olyan ingyenesen elérhető, komplex, lakosságnak szóló felület, amely a Semmelweis Egyetem orvosai által összeállított adatbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza – ismertette a Semmelweis HELP-et bemutató sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy vezető európai gyógyszergyárként a Richter számára létfontosságú a terápiás lehetőségek bővítése, valamint az innovatív megoldások keresése, ezért nem volt kérdés, hogy támogatják a Semmelweis HELP létrehozását. Emellett felhívta a figyelmet az egészségügyi szektor különböző szereplői együttműködésének fontosságára, mellyel olyan megbízható, ellenőrzött, a betegek számára otthon is könnyen hozzáférhető egészségügyi információforrások születhetnek, mint amilyen a Semmelweis HELP alkalmazás.

Kovács Eszter a Semmelweis HELP ötletgazdája, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta: nagyon büszkék rá, hogy az applikáció egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által validált eszköz, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után, fél éven keresztül teszteltek az egyetem orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái. Mint elmondta: a rendszer nem mesterséges intelligencia alapú és nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de abban segít, hogy az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését, mikor azon hezitál, hogy elinduljon-e például szombat este az ügyeletre.

Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis HELP orvosszakmai vezetője, a Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője elmondta: a fejlesztés a 18 év alatti korosztály elsősorban heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. Az elsődleges cél az, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ellátási szintre jussanak. Kiemelte, hogy sok segítséget rejtettek el a felhasználóknak, de fontosnak tartja az applikáció higgadt és körültekintő alkalmazását.

Az alkalmazás jelenleg több mint 220 betegség tüneteit tartalmazza, amit folyamatosan bővítenek majd. Az app továbbá automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről, ha úgy tapasztalja, hogy ezek a problémák fennállhatnak. A Semmelweis HELP weboldalon pedig egy tudástár is elérhető, amely ABC-rendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.

Forrás: Semmelweis Egyetem Médiasarok